een grote bruine envelop

Ik ben de straat opgegaan met een recorder voor de radio-uitzending van Een Grote Bruine Envelop. Wie weet kom ik iemand tegen met een mooi verhaal over ‘goed willen doen en teleurgesteld raken’. In het park zie ik een man in een strak Italiaans pak op een bankje zitten. Zijn zwarte scooter staat te glimmen in de zon. Het blijkt een accountant die zich wel eens vol overgave heeft ingezet voor een veelbelovende jongen die net van het VWO kwam. ‘Want wat is zo’n knul nu als-ie achttien is?’, zegt hij.

Ik weet het niet, bijna negentien?

‘Deze jongen was brutaal en daarom niet geliefd bij mijn collega’s. Terwijl ik dacht dat-ie in ieder geval zei wat in ‘m zat en dat is ook wel knap eigenlijk. Bovendien zag ik dat ie hét in zich had. Vandaar dat ik het voortdurend voor ‘m opnam in vergaderingen en allerlei opleidingen regelde. En net op het moment dat ook anderen zijn talent ontdekten, stapte de knul op. Daar ben ik nog steeds teleurgesteld over.’

Als ik wegloop denk ik na over het mij voorheen onbekende accountant-talent. Zouden er in Afrika kinderen rondlopen die het accountant-talent in zich hebben, maar het nooit zullen ontdekken?

Heb je ook een verhaal met het thema ‘Goed bedoeld’, mail grotebruineenvelop@vpro.nl