Dressuurploeg wint in Aken landenwedstrijd

De Nederlandse dressuurequipe heeft gisteren op het CHIO van Aken de landenwedstrijd gewonnen. Het was pas de tweede keer dat Nederland de beste was in ’s werelds meest prestigieuze wedstrijd.

De winnende formatie bestond uit Hans Peter Minderhoud (Nadine), Anky van Grunsven (Salinero), Marlies van Baalen (O’Jay) en Sander Marijnissen (Moedwill). Minderhoud had, met zijn tweede plek individueel, het belangrijkste aandeel in de zege.

Sinds 1977 wordt de ‘Preis der Nationen’ in Aken verreden. De eerste keer dat Duitsland niet won, was in 2005. Ook toen was Nederland (destijds Anky van Grunsven, Laurens van Lieren, Edward Gal, Kirsten Beckers) sterker.

Het kunststukje werd deze keer herhaald, zonder de absolute nummer één, Edward Gal met het paard Totilas. Ook Imke Schellekens-Bartels en Adelinde Cornelissen deden niet mee. De eerste neemt even rust, de tweede is op de weg terug na een blessure van haar paard Parzival.

Duitsland miste zijn grote favoriete Isabell Werth. De vijfvoudig olympisch kampioene is er naar alle waarschijnlijkheid straks op het EK in Engeland ook niet bij wegens een spraakmakende dopingaffaire.

Van Grunsven ziet in Aken met afschuw wat haar grote rivale Werth overkomt. „Dit is verschrikkelijk”, zei ze gisteren. Een jong paard van Werth werd recent betrapt op dopinggebruik. Het ‘instituut’ Werth werd in eigen land vervolgens tot de grond toe afgebroken. Van Grunsven: „Alles wat ze heeft opgebouwd is in één klap weg. Dat is heel erg.”

Goedpraten wat is gebeurd doet de Nederlandse dressuurkoningin niet. „Ze heeft het paard iets gegeven wat niet mag”, zei Van Grunsven. „Misschien ligt het aan haar dierenarts. Wij ruiters beschikken ook niet over alle kennis. Dat er een fout is gemaakt, staat buiten kijf.”

Nederland is nu de absolute favoriet voor het Europese kampioenschap, eind augustus op Windsor Castle bij Londen. Nederland won het EK in 2007 in Turijn. (ANP)