Dressuurequipe wint landenduel

De Nederlandse dressuurequipe heeft gisteren op het CHIO van Aken de landenwedstrijd gewonnen. Het was pas de tweede keer dat Nederland de beste was in ’s werelds meest prestigieuze wedstrijd.

De winnende formatie bestond uit Hans Peter Minderhoud (Nadine), Anky van Grunsven (Salinero), Marlies van Baalen (O’Jay) en Sander Marijnissen (Moedwil). Minderhoud had, met zijn tweede plek individueel, het belangrijkste aandeel in de zege.

Sinds 1977 wordt de ‘Preis der Nationen’ in Aken verreden. De eerste keer dat Duitsland niet won, was in 2005. Ook toen was Nederland (destijds Anky van Grunsven, Laurens van Lieren, Edward Gal, Kirsten Beckers) de betere ploeg.

Het kunststukje werd deze keer herhaald, zonder de absolute nummer één, Edward Gal met Totilas. Ook Imke Schellekens-Bartels en Adelinde Cornelissen deden niet mee. De eerste neemt even rust, de tweede is op de weg terug na een blessure van haar paard Parzival.

Duitsland miste zijn grote favoriete Isabell Werth. De vijfvoudig olympisch kampioene is er naar alle waarschijnlijkheid straks op het EK ook niet bij wegens een in Duitsland spraakmakende dopingaffaire. De Nederlandse bondscoach Sjef Janssen daarentegen heeft op het oog vijf goede combinaties, terwijl hij er slechts vier kan opstellen.

Toch was er niet alleen maar blijdschap in het Nederlandse kamp. Zo werd Anky van Grunsven met Salinero in de individuele rangschikking slechts vijfde, in een veld met niet eens de gehele wereldtop. (ANP)