Dit jaar zie je Mart Smeets' truien in High Definition

Eigenaren van een grote televisies opgelet: vanaf zaterdag, bij de start van de Tour de France, beginnen de publieke zenders met het uitzenden in High Definition. HDTV belooft beter beeld, beter geluid en meer details, zoals slechte make-up en onafgewerkte decors.

Behalve een moderne tv heb je een speciale set-top-box en een abonnement nodig. Bij Ziggo betaal je voor een geschikte ontvanger 130 euro. Een digitale HD-recorder, waarmee je kunt opnemen op harde schijf, kost 329 euro. Ziggo vraagt daarnaast 3,95 euro per maand voor de doorgifte van HDTV. UPC vraagt voor HD 16 euro 50 per maand, waarbij je een Mediabox HD met videorecorder in bruikleen krijgt. Je hoeft dan niets bij te betalen. Er is ook een HD-set-top-box met twee tuners, die 22,50 euro 50 per maand kost. Daarmee kun je naar de ene zender kijken, terwijl je ondertussen de andere opneemt.

Bij satellietprovider CanalDigitaal kost een pakket met HDTV 19 euro 95 per maand en betaal je eenmalig 99 euro voor de Philips HD-ontvanger. Een duurdere versie (29,95 euro per maand) bestaat uit een pakket met Philips digitale HD-recorder en een hoop extra zenders. CanalDigitaal garandeert minimaal acht HD-zenders. Het is ook mogelijk om zelf een goede HD-ontvanger/recorder bij de plaatselijke satellietboer te kopen, zoals de luxe Topfield 7700 HDPVR (zie plaatje). Het HD-aanbod is door de bank genomen nog niet erg groot, maar een begin is er: behalve Nederland 1, 2 en 3 gaat het om zenders als Film1 en Sport1, Discovery Channel, National Geographic en History.

Marc Hijink

Meer over het HD-aanbod op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink