Dexia klaar voor betere toekomst

Er is een deal gesloten en een bedrijf kan een episode voor gesloten verklaren. Dexia, de Belgisch-Franse bank die in september met 6,4 miljard euro aan overheidsgeld moest worden gered, heeft de verkoop van obligatieverzekeraar FSA afgerond. FSA was de oorzaak van de helft van het verlies van 3,2 miljard euro in 2008. Het Amerikaanse bedrijf Assured Guaranty betaalt iets méér dan aanvankelijk werd verwacht. Het deel dat in contanten wordt voldaan is gestegen naar 546 miljoen dollar en komt bovenop een aandelenpakket van 14 procent in Assured. Bovenal vormt deze transactie de afsluiting van een treurig hoofdstuk uit de geschiedenis van Dexia.

Op het dieptepunt van maart keken de Franse en Belgische belastingbetalers, die het geld voor de reddingsoperatie voor Dexia op tafel moesten leggen, nog tegen een papieren verlies aan van 5,6 miljard euro op hun belegging van 6,4 miljard euro. Hieruit blijkt hoe lastig het is geweest voor Pierre Mariani, de topman die in de herfst van vorig jaar bij BNP Paribas werd weggeplukt, om een klein beetje vertrouwen terug te brengen.

FSA was gedurende een groot deel van de kredietcrisis een grote zorg voor Dexia. Maar de combinatie van beroerd management en het Lehman-fiasco, dat de obligatieverzekeraars ongenadig hard heeft getroffen, bleek bijna fataal. Toen Mariani het roer overnam, werd er zelfs serieus aan getwijfeld of Dexia wel een koper zou kunnen vinden voor zijn portefeuille aan verzekerde obligaties.

De staatsaandeelhouders van Dexia hebben nu steviger grond onder de voeten. De activiteiten van FSA zijn niet langer hun probleem. En hun papieren verliezen zijn sinds maart teruggelopen naar minder dan 3 miljard euro.

Door FSA te verkopen is Dexia haar portefeuille van 415 miljard euro kwijt, waarvan een kwart was gevuld met hypotheekobligaties. Het bedrijf houdt een portefeuille van 17 miljard dollar aan financiële producten over, waarop al voor 2 miljard dollar aan voorzieningen is getroffen. De huidige verliezen belopen slechts miljoenen, en Mariani denkt niet dat de overheden ook maar iets zullen moeten inlossen van hun belofte om alle verliezen boven de 4,5 miljard dollar te compenseren.

De bank is nog niet helemaal uit de gevarenzone. Mariani is nog steeds aan het bezuinigen en afslanken, maar zal uiteindelijk moeten beslissen wat hij wil doen met Dexia’s kernactiviteiten. In feite is Dexia een Belgische spaarbank die geld leent aan lokale overheden in Frankrijk.

De dagen van Dexia als geavanceerde speler zonder eigen financieringsbronnen op de financiële markten zijn duidelijk voorbij. Maar nu de bank boete heeft gedaan voor haar verleden, kan zij gaan nadenken over haar toekomst.

    • Pierre Briançon