Dekker gaat door, ook na een schorsing

Wielrenner Thomas Dekker heeft verklaard niet te zullen stoppen als hij twee jaar wordt geschorst. Die straf hangt hem boven het hoofd nu bekend is gemaakt, dat hij bij een hernieuwde dopingcontrole positief is getest op het eiwithormoon dynepo.

Dat zegt Dekker vandaag in een interview met De Telegraaf, de krant waarvoor hij columns schrijft. „Ik ga mijn carrière nu niet opgeven, zelfs niet als een straf moet uitzitten. Ik wil terugkeren. Ik ben nog maar 24 jaar en kan nog jaren mee”, zei hij.

Dekker strijdvaardig: „Het is duidelijk dat ik in een moeilijke positie zit. Alles kan tegen me gebruikt worden. Maar ik ga mijn carrière niet opgeven. Dit is niet het einde. Het liefst keer ik zo snel mogelijk terug. Maar dat zal ook afhangen van mijn advocaat.”

Harold Knebel, directeur van de Rabobank-wielerploeg, ontkende gisteren dat de schommelingen in de bloedwaarden van Thomas Dekker vorig jaar de reden voor diens vertrek waren. De reden zou zijn dat Dekker zich niet wilde schikken in de strengere huisregels. Knebel: „De variaties in de bloedwaarden van Dekker riepen vragen op, maar wij hebben destijds aan de internationale wielerfederatie UCI uitdrukkelijk gevraagd of er een probleem was. En dat was niet het geval.”

Het vertrek van de renner had volgens Knebel alles te maken met het veranderde beleid naar aanleiding van de affaire-Rasmussen. De Deense renner werd in de zomer van 2007 door de ploeg ontslagen, omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaatsen voor de Tour van dat jaar. Dat gebeurde op het moment dat hij in het geel door Frankrijk fietste. Later maakte het Franse antidopinglab AFLD bekend bij de Deen sporen van dynepo te hebben gevonden. „Ik snap dat er nu druk gespeculeerd wordt maar er is geen verband tussen die twee zaken. Het is alleen zo dat door de affaire rond Rasmussen nieuw beleid is ontwikkeld.”

Ploegarts Geert Leinders neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van de Rabo-wielerploeg. Hij was vanaf de oprichting, eind 1995, betrokken bij de ploeg, die toen nog werd geleid door Jan Raas. Als reden voor Leinders „persoonlijke reden” aan. Hij maakt ook lange tijd deel uit van het managementsteam.

De Nederlandse wielrenner Martijn Maaskant (25) is alsnog opgeroepen voor de Tour de France. Hij was aanvankelijk gepasseerd door zijn ploeg Garmin, maar hoorde gisteren dat hij alsnog moet opdraven als vervangen voor de geblesseerde Ier Daniel Martin. Maaskant begint aan zijn tweede Ronde van Frankrijk.