De posterijen

Bijna alles in Italië is veel complexer dan in Nederland, maar tegelijkertijd ook veel plechtiger en feestelijker. Het posten van een brief of een pakje is een exercitie, om niet te zeggen een avontuur. Je mag er gerust een volle middag voor uittrekken. Je gaat niet zomaar naar een postkantoortje, maar naar het Palazzo delle Poste, een statig negentiende-eeuws pronkpaleis aan de Via Dante met een rijkelijk gedecoreerde façade. Het gebouw is zo imposant als een van de fameuze warenhuizen aan de Avenue Hausmann in Parijs. Een portico met hoge zuilen verschaft toegang tot de reusachtige hal, waarbinnen zich het mysterie van het postbedrijf voltrekt onder plechtstatige blikken. De dreunen van gedecideerd geplaatste stempels weergalmen onder het hoge plafond. Je schuifelt over de marmeren vloer met een opgewonden gevoel in je buik. Je gaat een brief posten. Straks, als het jouw beurt is, zullen ook voor jou alle formulieren in tienvoud worden ingevuld en door gekwalificeerde beambten voorzien worden van de juiste stempels. En daarna zal jouw brief klaar zijn voor de grote reis naar verre, exotische oorden.

Toen ik laatst in Nederland was moest ik een pakje posten. Ik liep naar het postkantoor op de Breestraat in Leiden. Tot mijn grote verbazing was het gesloten. Ik vroeg een voorbijganger of het postkantoor misschien was verhuisd. ‘Nee, meneer. Er zijn geen postkantoren meer.’ ‘Maar ik moet een pakje versturen. Waar kan ik dat dan doen?’ ‘Bij de Read Shop.’ De Read Shop is een winkeltje waar je kranten, tijdschriften, sigaretten en strippenkaarten kunt kopen. En inderdaad. Ik kon mijn pakje achterlaten tussen de sloffen sigaretten achter de balie. Het is nog aangekomen ook.

Sinds 1 april is de postmarkt in Nederland volledig vrij. En gisteren maakte TNT Post bekend dat het bedrijf zich gedwongen ziet 11.000 banen te schrappen over een periode van zes jaar. Iedereen e-mailt. Brieven worden niet meer geschreven.

Dit stukje is een requiem voor de posterijen, een van de meest romantische instanties die ooit heeft bestaan. Vanmiddag zal ik naar Via Dante gaan om het te sturen naar de Poste Restante van het verste oord dat ik kan bedenken.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer