Behalve toen met die borst en Justin Timberlake

Zoals dat gaat met een beroemde dode, denk je na zijn dood veel vaker aan hem dan je jarenlang bij leven aan hem dacht. Ineens bekijk ik oude videoclips van Michael Jackson, waarin hij als kleuter met een brede, okergele stropdas om, zijn zang en dans doet, en lees ik het boek Michael Jackson, The Magic and the Madness, dat in een pagina of duizend zijn leven uiteenzet, en dan toch vooral de madness ervan, en waarin onthuld wordt dat Michael Jackson en zijn ex-vrouw Lisa Marie Presley een broeierige seksuele aantrekkingskracht tot elkaar voelden. (Ieuw.)

Het is een dagtaak, want ik moet ook nog de recente ontwikkelingen omtrent Michaels geplande concerten, zijn erven en zijn testament in de gaten houden.

Maar goed, af en toe is er een moment van vrolijkheid. Zo werd gisteren bekend dat AEG, het bedrijf achter de Michael Jacksonconcerten in Londen, Abba heeft benaderd om te kijken of zij niet toevallig tijd en zin hebben om vijftig optredens te verzorgen voor een zaal rouwende Michaelfans. Of, in de woorden van David Campbell, de directeur van AEG: „Er is een groepje van vier mensen uit Zweden met wie we aan het praten zijn.”

Ik weet niet of David Campbell veel van de popwereld afweet, maar dat groepje van vier mensen uit Zweden haat elkaar. Vooral Agnetha (de blonde) schijnt niets helser te vinden dan met Benny, Björn en Anni-Frid Waterloo te zingen.

Niet mee in zee gaan dus, zou ik AEG willen adviseren.

Ik heb zelf nog wel een tip om de O2 Arena toch te vullen: Janet Jackson.

Ik zag haar bij de Amerikaanse BET Awards, die in het teken van Michael Jackson stonden. Janet was door haar gekke familie als woordvoerder naar de awards gestuurd en zei met het kenmerkende verlegen, hoge Jacksongeluid dat ze Michael voor altijd zou missen. Haar gezicht was, zag ik, weer zo gezellig mollig als in haar beginjaren – de tijd van What Have You Done For Me Lately.

Ik besefte dat ik al jaren niets van Janet had vernomen, behalve toen met die borst en Justin Timberlake. En ineens zag ik helder in dat tienduizenden Michaelfans maar met één invaller genoegen zouden nemen, en dat was Janet. Of anders de Jackson Five in hun kindertijd, maar dat kan nu eenmaal niet. Maar met Abba minus Agnetha gaat het niet lukken.

Aaf Brandt Corstius

Lees eerdere columns van Aaf op nrcnext.nl/Aaf

    • Aaf Brandt Corstius