Babynieuws van Georgina en Pieter

De grootste vreugde van het magere zomerseizoen op tv was gisteravond het begin van het zomerse wetenschapsjournaal Noorderlicht nieuws van de VPRO.

De formule was iets gewijzigd, verbeterd, vind ik. Presentatoren Georgina Verbaan en Pieter van der Wielen zitten nu achter een nieuwsdesk, en niet meer overdreven ongedwongen op de grond of op tafel, zoals in het vorige, eerste seizoen.

De aansprekende inhoudelijke formule is gebleven: wetenschappelijk nieuws wordt met fotoflitsen, reportagetjes en interviews gebracht. Zo was er een reportage over een onderzoek naar loopkevers ‘in het veld’, waarbij we de jonge wetenschapper kevers zagen vangen. Een korte repo over goudalgen die giftige blauwalgen opaten. En in de studio zat een Vlaamse robotwetenschapper die een soort knuffelrobot voor kinderen had gemaakt, die emoties kon tonen en voelen. Dus toen Georgina hem even kwam knuffelen en aaien, begon de groengeslurfde bot te knorren van genoegen.

Georgina vond het ook leuk. Het hele programma wordt enorm geholpen door de snelheid en de gusto waarmee beide presentatoren de zaak brengen. Ze stelden ook leuke en verhelderende vragen aan de twee wetenschappers van het Meertens Instituut, die in 2,5 minuut hun onderzoek moesten presenteren, waarmee ze meedingen naar de Academische Jaarprijs 08/09. Dat was de ‘Taaldetector’. Met de in loop van vele jaren opgebouwde gegevens over hoe mensen zinnen opbouwen, ontwikkelen de wetenschappers een computerprogramma, gekoppeld aan de kaart van Nederland, zodat ze heel snel kunnen vaststellen uit welke regio een iemands manier van spreken komt.

Er waren nauwelijks toespelingen op ‘de kus’. Beide presentatoren zijn vorig seizoen heftig zoenend in een café gefilmd, en dat kwam op internet en tv; het betekende het einde van de relatie van Georgina Verbaan en Jort Kelder. Er was maar één heel duidelijke verwijzing: Georgina kondigde met een over-to-you-Pieter-blik een volgend item aan met de woorden: „Zullen we het dan nu maar vertellen... ons babynieuws?” Waarna een filmpje over onderzoek volgde, waaruit blijkt dat baby’s na zes maanden al door hebben dat volwassenen koffie drinken uit een kopje en niet uit een mobiele telefoon. De babygrap was beter dan het onderzoek.

Tot zover het blije nieuws. De dood van actrice Molly Sudgen, Mrs. Slocombe in de tv-serie Are You Being Served?, was aanleiding om op de BBC-website en YouTube leuke fragmenten te zoeken. En wie van de boze-Hitlerparodieën van de film Der Untergang houdt, moet op YouTube zeker even ‘Hitler’ en ‘Michael Jackson’ als zoektermen invoeren.

    • Paul Steenhuis