Amnesty: Leger Israël schond oorlogsrecht in de Gazastrook

Jeruzalem. Het Israëlische leger heeft ”het oorlogsrecht geschonden” bij zijn offensief in de Gazastrook (27 december tot 18 januari) om een eind te maken aan de raketbeschietingen door Hamas, zo heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International gemeld in een gisteren gepubliceerd rapport. Volgens Amnesty zijn ”buitensporige en opzettelijke” verwoestingen aangericht die niet door ”militaire noodzaak kunnen worden gerechtvaardigd”. Bij het offensief zijn volgens Amnesty 1.400 Palestijnen gedood, van wie 300 kinderen. Ook Hamas, aldus Amnesty, heeft zich met zijn raketbeschietingen schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Volgens ziekenhuismedewerkers kwam gisteren een 17-jarig meisje om het leven bij beschietingen tussen Israëlische soldaten en Palestijnen op de Gazastrook.

Lees `Operation Cast Lead`op de site amnesty.org