Albanië wacht op uitslag

De Albanese premier Sali Berisha heeft gisteren gezegd coalitiebesprekingen te willen houden met kleinere partijen. De regeringscoalitie onder leiding van zijn Democratische Partij zou er bij de verkiezingen van afgelopen zondag niet in geslaagd zijn om een absolute meerderheid te veroveren in het parlement.

De officiële uitslag is nog steeds niet bekend maar volgens officieuze resultaten zou Berishas partij, met 98 procent van de stemmen geteld, 68 zetels hebben gewonnen. In het 140 zetels tellende Albanese parlement komt de huidige regering daarmee drie zetels tekort om door te regeren. De Socialistische Partij, Berisha’s belangrijkste rivaal, zou 65 zetels hebben gekregen. De officiële uitslag zou morgen bekend worden gemaakt.

De verkiezingen in Albanië werden vooraf gezien als een test voor het democratisch gehalte van het land dat lid wil worden van de Europese Unie. Internationale waarnemers hebben echter gezegd dat de verkiezingen, ondanks verbeteringen, nog niet voldeden aan internationale normen.

Ondertussen lopen de spanningen tussen de Democratische en de Socialistische Partij op. Berisha zei gisteren dat de socialisten de telling van de resterende stemmen vertragen om hun verlies niet toe te hoeven geven. (AFP, Reuters, AP)