Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Acht boeken in tijden van epidemie

1Albert Camus, De Pest (1947). Beroemdste boek over hoe een epidemie een gemeenschap in de houdgreep neemt. In een Algerijnse stad breekt de pest uit. De lezer voelt de angst binnenstromen: de eerste dode ratten, de afsluiting van de stad en de bange zoektocht naar een medicijn.

2Gabriel García Márquez, Liefde in tijden van cholera (1985). De liefde als ongeneeslijke aandoening. García Márquez brengt de grote thema’s liefde, dood, ouderdom, noodlot en begeerte samen in een bijzonder menselijk universum.

3Robin Cook, Epidemie (1988). Cook schrijft veel medische thrillers. Deze gaat over een uitbraak van het ebola-virus. De onervaren Marissa Blumenthal krijgt de opdracht te onderzoeken hoe de epidemie een halt kan worden toegeroepen. Al snel stuit ze op vreemde details.

4Jean Ure, 1999 (1989). Toekomst-tienerroman waarin drie pubers de uitbraak van een pandemie in Londen overleven.

5Torgny Lindgren, Het licht (1996). Pest in Noord-Zweden, overgebracht door een zwanger konijntje, leidt tot morele herbezinning in de dorpsgemeenschap waar velen overlijden.

6José Saramago, Stad der blinden. (1998). Een besmettelijke blindheid legt Lissabon lam. De zieken worden in quarantaine gehouden in een ziekenhuis, wat het slechtste in hen naar boven brengt. Recent verfilmd door Fernando Meirelles met Julianne Moore in de hoofdrol als de vrouw van de oogarts, die niet getroffen is door de ziekte.

7Jerôme Inen, Zomergriep (2004). Roman uit 2004 over vogelgriep in Amsterdam , een jaar voor die hier echt kwam. Overtuigende schets van hoe het in Amsterdam toe zou gaan als er een zeer besmettelijke dodelijke ziekte zou heersen: er worden voedselpakketten afgeleverd, de stadsvogels worden gevangen en mensen houden op straat tien meter afstand tot elkaar – als ze al naar buiten durven.

8Max Niematz, Kromzicht (2007). Veeziekte brengt Nederlands boerendorp uit evenwicht. Boer zoekt vrouw meets Publieke Werken.

De rubriek ‘de lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: de Mexicaanse griep.