Aandelenkoersen in China lopen flink op

Chinese investeerders hebben hun vertrouwen in de economie, en met name Chinese energie- en onroerendgoedbedrijven, hervonden.

De beurzen van Shanghai en Shenzhen zijn bezig aan een opmars die beursanalisten doet denken aan de hausse in 2007. In Shanghai werd donderdag de grens van 3.000 punten doorbroken. Deze Chinese index is dit jaar met bijna 70 procent gestegen.

Ook in Hongkong heerst het gevoel dat het dieptepunt van de economische crisis achter de rug is. De toonaangevende Hang Seng-index daalde vandaag weliswaar licht als reactie op het Amerikaanse werkloosheidsnieuws, maar in 2009 is deze belangrijke graadmeter met 20 procent gestegen. Het tweede kwartaal behoorde tot de beste in 15 jaar.

De opmars van de Chinese beurzen wordt veroorzaakt door een stroom goed nieuws voor investeerders. „China rocks dankzij de energiebedrijven, de banken en de onroerendgoedsector”, aldus Wan Bing van GF Securities in Shanghai. Sinopec, de grootste raffinaderij in China, en PetroChina kochten belangen in olievelden in Irak, Nigeria en Soedan. Chinalco neemt een belang in Rio Tinto, en de Chinese kolenmijnen zagen hun koersen stijgen nadat bekend werd dat de Chinese elektriciteitsconsumptie weer stijgt.

Dat laatste is een signaal dat de Chinese fabrieken weer naar een hogere versnelling zijn geschakeld. Alle productie-indexen in China gaan omhoog. „De schoorstenen van de fabrieken roken weer”, aldus een columnist van de zakenkrant China Business News. Ook analisten in Hongkong verwachten dat de Chinese economie het ergste achter de rug heeft en in 2009 met circa 8 procent groeit.

Daarnaast lijkt de crisis op de Chinese onroerendgoedmarkt voorbij te zijn. In Peking, Shanghai en Guangzhou, Chendu en Chongqing werden recordprijzen betaald voor stukken grond waar nieuwbouwprojecten zullen worden gerealiseerd. Verkopen in alle categorieën (kantoren, industrieparken, woningen) zijn in het afgelopen kwartaal gestegen. Ook de prijzen van bestaande huizen en appartementen stijgen weer.

In Shanghai werden de afgelopen vier maanden net zoveel huizen in de duurste categorie verkocht als in heel 2008. Onroerendgoedbedrijven in kleinere steden (tussen de 4 en 8 miljoen inwoners) melden eveneens nieuwe records. In de staatskrant China Daily waarschuwde de bestuursvoorzitter van een van de grootste onroerendgoedondernemingen, SOHO China, vandaag tegen „irrationeel gedrag” die een „nieuwe zeepbel” zal gaan veroorzaken.