18 mln euro voor plannen cultuur en bedrijf

De innovatieregeling in de culturele sector die minister Plasterk (Cultuur, PvdA) gisteren aankondigde, moet het draagvlak van kunst en cultuur in in de samenleving versterken.

Het geld, achttien miljoen in vier jaar, was al bestemd voor ‘cultuurprofijt’ en is vooral bedoeld om instellingen te laten samenwerken met niet-culturele organisaties. Daarbij denkt de minister aan het binnen- en buitenlandse bedrijfsleven, zoals de advocatuur als het gaat om auteursrecht en de ict-sector als het gaat om nieuwe technologische toepassingen. Het gaat nadrukkelijk om samenwerking en niet om sponsoring, stelt een woordvoerder van het ministerie

De maatregel vloeit voort uit de aanbevelingen van de commissie Cultuurprofijt, onder leiding van Martijn Sanders. Deze commissie stelde onlangs een aantal maatregels voor om de financiële en maatschappelijke slagkracht van culturele instellingen te versterken. Zo moeten instellingen in 2013 17,5 procent van de inkomsten zelf verdienen. Degene die niet aan de minimum norm voldoen, krijgen na 2013 mogelijk minder subsidie. Ook zal het ministerie elke extra verdiende euro verdubbelen. Voor deze laatste regeling heeft het tien miljoen euro uitgetrokken.

De activiteiten uit de gisteren aangekondigde innovatieregeling hoeven niet tot extra inkomsten te leiden. „Er moet beter worden ingespeeld op culturele, technische en sociale veranderingen”, stelde commissie-voorzitter Sanders al eerder in zijn rapport.

Aan de innovatieregeling zijn een aantal criteria verbonden. Zo moeten de plannen van de culturele instellingen onder meer leiden tot een blijvende verandering in de werkwijze en een groter extern netwerk. Tot 1 oktober kunnen culturele instellingen plannen indienen.