Zomercrisis

In een charmante toeristenval in het Zwitserse Rhônedal kwam het nieuws over de Russische tanks binnen via een oude transistorradio. Het maakte op de aanwezigen vrijwel geen indruk. De koekoeksklok, met bosgeluiden, werd gewoon ingepakt. Batterijtjes inclusief. De geestelijke frequentie van de toeristen stond op Obstkuchen, niet op Ossetië. Later, na aanhoudende berichten over gevechten, moest de gletsjerkaart toch even wijken voor een kaart van de Zwarte Zee en omstreken. Wie kan Abchazië aanwijzen?

Het is wéér zomer. Tijd van dunne kranten, slappe tv én, soms, gewapende conflicten van uiteenlopend formaat. Saddam Hoessein viel Koewiet binnen op 2 augustus 1990. De Libanonoorlog beheerste de zomer van 2006. In de zomer van 2008 liet president Michail Saakasjvili van Georgië zich verlijden tot een gewapend conflict met Rusland.

Welke regio dit jaar voor verrassingen zal zorgen blijft gissen. De usual suspects uit het Midden-Oosten? Of toch weer de oostelijke buren van de Europese Unie?

De zes EU-buurlanden - Oekraïne, Moldavië, Armenië, Wit-Rusland, Azerbajdzjan en Georgië - zijn instabieler dan ooit, schreven onderzoekers van denktank ECFR onlangs. De EU heeft sinds vorige zomer weliswaar een samenwerkingsverband met het gebied, het Oostelijk Partnerschap, maar is nog steeds niet voorbereid op acute crises in de regio. De onderzoekers adviseren EU-voorzitter Zweden dan ook het gebied extra in de gaten te houden.

Één crisis is er al voordat de Duitse en Franse snelwegen overlopen: de economische en financiële rampspoed. Europeanen hebben daarom volgens onderzoeksbureau Harris Interactive een bijzonder reisadvies voor hun politieke leiders: blijf thuis.

Eenderde van zesduizend ondervraagden vindt het een veilig idee als politici dit jaar minder vakantie zouden opnemen. Nog eens ruim dertig procent vindt het zelfs noodzakelijk dat politici helemaal niet op vakantie gaan. Opdat men beter op de winkel kan passsen. Wie weet wanneer er weer eens een bank een paar miljard nodig heeft?

Wie wel weg gaat doet er goed aan een atlas in te pakken.

Michel Kerres

    • Michel Kerres