Zelaya stelt zijn terugkeer enkele dagen uit

De nieuwe machthebbers in Honduras hebben gisteren gezegd dat er „nog niet de geringste kans” bestaat dat de verdreven president Manuel Zelaya kan terugkeren naar zijn land. „Wij onderhandelen niet over onze nationale soevereiniteit of het presidentschap”, aldus Enrique Ortez, die door het nieuwe bewind wordt opgevoerd als minister van Buitenlandse Zaken.

Zelaya, die zondag bij een militaire coup het land werd uitgezet, had eerder deze week aangekondigd vandaag terug te keren naar Honduras. Hij stelde zijn reis gisteren uit, waarschijnlijk tot zondag. De nieuwe regering heeft laten weten hem te arresteren zodra hij voet op Hondurese bodem zet.

Zelaya zei te willen wachten tot het ultimatum afloopt dat de Organisatie van Amerikaanse Staten de nieuwe machthebbers dinsdagnacht stelden. Als zij Zelaya niet binnen 72 uur laten terugkeren, wordt het land geschorst als lid van de landenclub.

Ook gisteren werd de druk op de putschisten verder opgevoerd. De Wereldbank bevroor haar nieuwe leningen aan het land en het Pentagon schortte alle gezamenlijke militaire operaties met het Hondurese leger op. De buurlanden (El Salvador, Nicaragua, Guatemala) sloten hun grenzen tijdelijk voor al het handelsverkeer.

Spanje, Italië, Colombia en Chili trokken hun ambassadeurs uit Tegucigalpa terug, nadat andere landen dit eerder al deden. Spanje zei dat de nieuwe machthebbers geen moeite hoeven doen contact te zoeken: „Ze krijgen geen antwoord van ons”, aldus minister Moratinos van Buitenlandse Zaken. De nieuwe tijdelijk EU-voorzitter Zweden zei dat de Unie nog geen gemeenschappelijk standpunt heeft over de situatie in Honduras.

De autoriteiten in Tegucigalpa reageerden gisteren op de toenemende internationale druk met het aanscherpen van de nieuwe veiligheidsmaatregelen in het land. De reeds ingestelde avondklok gaat nu gelden van 10 uur ’s avonds tot 5 uur ’s ochtends. Daarnaast krijgen politie en leger de bevoegdheid om burgers zonder opgaaf van redenen op te pakken en vast te houden. Ook is het grondwettelijke recht op vereniging opgeschort.

Zelaya reisde gisteren van de VS naar Panama voor de inauguratie van de nieuwe Panamese president Martinelli. In een interview met een Hondurees radiostation riep hij zijn aanhang gisteren op te blijven demonstreren. (AP, Reuters)