Wie bedenkt nou eigenlijk al die straatnamen?

Onlangs reed Bastiaan Maas uit Voorburg in Amersfoort door de Agaatvlinder, Citroenvlinder en Panfluitstraat. En vroeg zich af: wie bedenkt deze straatnamen?

Het college van B en W beslist welke naam een straat krijgt, legt Jan Dorrestijn, secretaris van de Commissie Naamgeving te Amersfoort uit. Maar het is zijn adviserend orgaan dat de namen bedenkt. In dat orgaan zitten onder meer een historicus, een stedenbouwkundige en iemand van TNT Post. Suggesties van burgers – „die oom die toch wel erg belangrijk was” – bekijken we altijd, vertelt Dorrestijn.

Tegenwoordig zijn ook de hulpdiensten vertegenwoordigd in de commissie. „Want de Lingestraat en de Lindestraat die we hier hebben, die verhaspel je in paniek makkelijk.” Het scheelt één letter, zegt Dorrestijn, „maar het maakt nogal uit of de brandweer naar de Bomenbuurt of de Rivierenbuurt uitrukt. Dat willen we niet meer”.

In het Brabantse Geldrop zullen ze dat probleem niet gauw hebben. Daar verrees in de jaren 90 een wijk met straten die naar karakters uit de boeken van Lord of the Rings werden vernoemd. Bianca Jansen woont aan Frodo. „Leuk he? Ik heb er zelfs de boeken door gelezen.” Harry van der Linden van Aragorn is blij met de verfilmingen van de boeken. „Je wordt het wel eens zat om steeds je adres uit te leggen. Maar nu kennen de meeste mensen de naam wel.”

De Geldropse wijk Genoenhuis heeft als thema ‘de overwinning van het goede’, leest een woordvoerder van de gemeente voor uit de brochure van destijds. „Elfen, hobbits en tovenaars die het kwaad gezamenlijk bestreden.” Helden dus, dat is een veilige keuze.

Problematischer wordt het als historische figuren uit de gratie raken. In Amsterdam werd de Stalinlaan na de Hongaarse opstand in 1956 omgedoopt in de Vrijheidslaan. En in de jaren tachtig ging daar Afrikaner Louis Botha, hoofdrolspeler in de Tweede Boerenoorlog, in de ban onder druk van de anti-apartheidsbeweging.

Dat Geldrop de door het kwaad gecorrumpeerde Lord of the Rings-tovenaar Saruman een straatnaam gunde, heeft niet tot protesten geleid. „Hij was aanvankelijk toch goed?”, verdedigt de woordvoerder.

Bart Hinke

    • Bart Hinke