Wees welkom in Leidsche Rijn

(Foto Evelyne Jacq) Europa, Nederland, Utrecht, 30-06-2009 Leidsche Rijn, Nieuwbouw wijk. Elke nieuwe bewoner kijgt een vlag en een stok bij oplevering van zijn huis. Jacq, Evelyne

Dit is geen decor voor een horrorfilm over de gruwelijkheden die plaatsvinden achter de gesloten deuren van suburbia. Dit is een gewone straat in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn.

Als de wijk is volgebouwd (volgens planning in 2025), zijn er 30.000 van zulke huizen waarin 80.000 mensen wonen. Nu is dat nog de helft. Van de bewoners is 70 procent autochtoon, 30 procent allochtoon. Leeftijd: tussen de 25 en 44 jaar oud.

In deze straat wordt een nieuwe bewoner verwelkomd met een uitgestoken vlag bij oplevering van het huis.

Schrijver Arnon Grunberg heeft tijdelijk ook zijn intrek genomen in Leidsche Rijn. Hij logeert sinds 16 juni bij verschillende gastgezinnen en schrijft erover in NRC Handelsblad. Gisteren logeerde hij bij Marinka, een psychologe met drie kinderen. Zij vertelde hem het volgende over haar wijk: „Er is één straat in Leidsche Rijn, daar zijn zo ongeveer alle stelletjes er met de buren vandoor gegaan. Er heeft zich hier in de straat wel een man opgehangen. In zijn badkamer. De weduwe is meteen vertrokken. En nu staat het huis al een jaar te koop.” De horror.

Lees Grunbergs columns over het leven in Leidsche Rijn via nrcboeken.nl