Weer high na vele jaren ploeteren

Tommy Haas kan morgen sportieve revanche nemen voor zijn nederlaag tegen Roger Federer in Parijs.

Gisteren versloeg hij Novak Djokovic in de kwartfinale.

De beroemde Amerikaanse tenniscoach Nick Bollettieri had het vorige week al geconstateerd in zijn ‘Wimbledondossier’ voor The Independent: „Tommy Haas laat in Londen zijn beste tennis zien. Hij bulkt van het zelfvertrouwen. Ik beschouw hem als een van de belangrijkste outsiders voor de titel.”

Gisteren maakte Haas de verwachtingen van zijn voormalige leermeester waar door via een knappe overwinning op Novak Djokovic de halve finales van het grastoernooi te bereiken: 7-5, 7-6, 4-6 en 6-3. Daarin komt hij uit tegen vijfvoudig kampioen Roger Federer, die in een eenzijdige partij servicekanon Ivo Karlovic wist te verslaan: 6-3, 7-5 en 7-6.

Hoewel Haas al van jongs af aan als een groot talent wordt beschouwd, is zijn comeback toch enigszins verrassend. Zeven jaar geleden bezette hij plaats twee op de wereldranglijst, nadat hij de halve finales van de Australian Open had bereikt. Maar door een aantal fysieke tegenslagen – Haas onderging twee schouderoperaties en brak twee keer zijn enkel – zakte de Duitser terug naar de mondiale subtop. Hij kwam naar Wimbledon als nummer 34 van de wereld, maar staat na het toernooi weer in de top-20.

De eerste tekenen dat de 31-jarige Haas op de weg terug is kwamen een maand geleden op Roland Garros, toen hij met een voorsprong van 2-0 in sets en 40-30 de latere winnaar Roger Federer bijna op de knieën kreeg. Een wereldkans, waarvan hij de afgelopen weken vaker wakker had gelegen. Maar wat de nederlaag verzachtte was dat Federer een vriend van hem is. „Ik gunde Roger die ontbrekende grandslamtitel op zijn palmares”, zei Haas gisteren opgewekt. „Ik was niet graag spelbederver geweest.”

Toch was het niet zijn goede spel in Parijs dat Haas weer vleugels gaf. Volgens de Duitser was zijn overwinning op Djokovic in de finale van Halle, twee weken geleden, van veel grotere betekenis. Door het winnen van zijn eerste grastitel, in zijn geboorteland nog wel, had hij eindelijk zijn zelfvertrouwen hervonden. „Na jaren van ploeteren vielen alle puzzelstukjes in elkaar. De high die ik daar voelde heb ik mee naar Wimbledon genomen.”

Haas, die eerder in het toernooi twee matchpoints overleefde tegen Marin Cilic, ging overtuigend van start tegen de nummer vier van de wereld. Hij benutte zijn eerste breekkans op 5-5 en maakte de set daarna op eigen service af. Door een paar slordigheden in de tiebreak van de volgende set kreeg de Duitser drie setpunten tegen, maar na een hartstochtelijk come on maakte hij vijf punten op rij en won de set met een strakke volley. „Die fase van de wedstrijd was cruciaal”, zei Haas achteraf. „Het was alles of niets en gelukkig pakte het voor mij goed uit.”

In de derde set speelde de nerveus ogen Djokovic zijn beste spel. Hij brak Haas in de zevende game en behield zijn eigen service: 6-4. Maar zijn opleving duurde niet lang, want aan het begin van de vierde set gaf de Serviër wederom een trits breekpunten cadeau. Haas liep uit naar 5-2 en maakte de partij op zijn eerste van twee matchpoints af. „Dit zijn de momenten in het leven van een proftennisser”, zei de welbespraakte Duitser. „Spelen tegen een topper in een groot stadion. Daar doe ik het allemaal voor: hard trainen, revalideren... Over een paar jaar kan het allemaal over zijn. Dan kijk ik graag met trots terug op mijn carrière.”

In Federer treft Haas een titelfavoriet. Want als er al getwijfeld werd aan zijn vorm, dan heeft de Zwitser dat gisteren tegen Karlovic gelogenstraft. De lange Kroaat, die in de loop van het toernooi toppers Fernando Verdasco en Jo-Wilfried Tsonga uitschakelde, oogde als een houten klaas op een onmogelijke missie. Net als in zijn eerdere partijen sloeg hij veel aces (23), maar in de rally’s moest hij het afleggen tegen de veertienvoudig grandslamkampioen. Twee breekkansen waren voor hem genoeg om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Fed Express zag uit naar zijn volgende opponent, die volgens hem verloor in Parijs door een gebrek aan zelfvertrouwen. „Nieuw duel, nieuw toernooi. We zullen zien wat er gebeurt.”

    • Danielle Pinedo