Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over het advies van Wim van de Donk, onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over het gedoogbeleid rond softdrugs. De drie betrokken ministers: Ab Klink (Volksgezondheid, Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hadden hierom gevraagd. Verder aandacht voor de paparazzi in de VS die zich opmaken voor de herdenking en begrafenis van popidool Michael Jackson. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor het advies over het softdrugsbeleid. Verder een reportage over de zelfkritiek van de PvdA naar aanleiding van de campagne bij de Europese verkiezingen, die niet goed afliepen voor de partij. De werkgroep die onder leiding van staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) de nederlaag analyseerde pleit onder meer voor een ‘Doe-agenda’. Ned.2, 22.37-23.07u.

praatprogramma

De zomer draait door. Duncan Stutterheim maakt reclame voor de danceorganisatie ID&T. BNN-voorzitter Patrick Lodiers geeft zijn visie over topsalarissen bij de Publieke Omroep. De 16-jarige Sterre Koops vertelt over haar film Wrong Love die gaat over moderne pooiers, de loverboys. De Franse popgroep Nouvelle Vague treedt op. Ned.3, 19.30-20.10u.

informatief

Sterren op het doek: Foppe de Haan. Prominente Nederlanders worden geportretteerd door drie kunstenaars. Ondertussen praat Hanneke Groenteman met het schildersmodel. Foppe de Haan, ex-bondscoach van Jong Oranje wordt geportretteerd in het stadion van Heerenveen, in houtskool en pastelkrijt door Corinne Duyvis. Hendrik Elings en Anneke Boot hanteren kwast en olieverf. Ned.2, 20.50-21.25u.

De 100 singles. Realityserie waarin 100 vrijgezellen worden gevolgd in hun zoektocht naar de ware liefde. Fenneke, 23, zoekt niet alleen een leuke vriend voor zichzelf maar ook een ‘vader’ voor haar 5 jaar oude zoontje Ismael. Ned.1, 21.30-22.50u.

Koppen XL: Prison complet. Documentaire over de overvolle Belgische gevangenissen en een ambitieus plan om nieuwe te bouwen, maar dat kan nog jaren duren. Eén, 21.35-22.10u.

drama

Cashmere mafia. Eerste aflevering van een 7-delige dramaserie over vier jeugdvriendinnen, ambitieuze jonge vrouwen die hun glamoureuze carrières proberen te combineren met een complex privéleven. Met o.a. Lucy Liu, Frances O'Connor, Miranda Otto en Bonnie Somerville. RTL 5, 22.20-23.10u.

documentaire

Natuurlijk – Het blauwe goud. Documentaireserie over internationale waterproblematiek. In Gambia staat een zogenoemde waterpiramide, die met behulp van zonlicht van zout, vervuild water weer drinkbaar, zoet water maakt. De piramide is speciaal ontwikkeld voor tropische landen door Martijn Nitzsche uit Delft. Hij kreeg daarvoor een prijs van de Wereldbank. De waterzuiveringsinstallatie wordt vooral neergezet in arme gebieden met slecht drinkwater. Daarnaast is te zien hoe een Nederlander in Cambodja een simpele touwwaterpomp ontwikkelt. Deze pomp vergt nauwelijks onderhoud en is gemaakt van lokaal verkrijgbare materialen. Er zijn inmiddels een paar honderd touwwaterpompen geïnstalleerd in Cambodja. Ook worden eenvoudige keramische waterfilters gemaakt, waarmee je water op een goedkope manier kunt zuiveren. Ned.2, 20.00-20.25u.

Holland Doc: Transit Dubai. Documentaire. In het hart van het Midden-Oosten verrijst een gloednieuwe stad: Dubai. Het is een droom voor projectontwikkelaars, maar wie zijn werk verliest moet binnen een maand de stad verlaten. Vijf fotografiestudenten met verschillende achtergronden bieden een persoonlijke blik achter de smetteloze façade van deze miljoenenstad in aanbouw. Ned.2, 22.50-23.55u.

amusement

30 Rock. Situatiekomedie. Tina Fey speelt een carrièrevrouw die leiding geeft aan een team dat verantwoordelijk is voor een sketchshow. Haar baas wordt gespeeld door Alec Baldwin. Comedy Central, 21.45-22.15u.

sport

Tennis: Wimbledon. Nieuws, achtergrond en wedstrijdreportages. Dagelijks BBC 2 en Net 5 vanaf 14.00u, BBC 1 vanaf 14.45u. Vanaf 21.00u. hoogtepunten van de dag op BBC2.