Vleermuizen leven lang dankzij eiwit

Rotterdam, 2 juli. - Vleermuizen leven langer dan even grote muizen omdat ze minder schade oplopen in hun celeiwitten, waardoor die optimaal blijven functioneren. Gecontroleerd voor lichaamsgrootte leven vleermuizen veruit het langst van alle zoogdieren: tot veertig jaar, tien keer langer dan een gemiddeld zoogdier van die grootte. Al die jaren blijven ze scherp en fit. Amerikaanse onderzoekers zochten bij twee vleermuizensoorten uit waar ze dat aan danken en schreven erover in het FASEB Journal van juli. De dieren blijken niet minder aan schadelijke vrije radicalen bloot te staan, maar deze beter onschadelijk maken dan muizen. Beschadigde eiwitten kunnen hun functie verliezen en gaan klonteren. Dat vleermuizen weinig eiwitschade oplopen is verrassend gezien hun activiteit. Wanneer ze vliegen kan hun hartslag toenemen tot 1.000 slagen per minuut.