Veel jonkies krijgen griep

De Mexicogriep is de best gedocumenteerde pandemie tot dusver.

Maar het begin was een mysterie. Deze week kwam daarover de eerste studie uit.

In Mexico stroomden begin april de intensive cares opeens vol met jonge mensen; twintigers, dertigers en veertigers. Doodziek door een mysterieuze longontsteking. Dat was gek, want normaal liggen er vooral tachtigplussers, baby’s en peuters op een ic. Dat was de Mexicaanse griep, toen nog niemand wist dat er een nieuw virus rondwaarde.

Het begin van de griep in Mexico is nog steeds grotendeels een raadsel. De pandemie is de best gedocumenteerde uit de wereldgeschiedenis, maar over het allereerste begin is nog weinig bekend. Voor het eerst lichten Mexicaanse epidemiologen en gezondheidsonderzoekers van de overheid nu een tipje van de sluier op.

In een deze week online gepubliceerd artikel in het tijdschrift The New England Journal of Medicine beschrijven ze het lot van 2.155 mensen die tussen 24 maart (de eerste ‘vreemde’ patiënt) en 29 april (toen de vreemde ziekteverschijnselen weer verdwenen) in Mexicaanse ziekenhuizen werden opgenomen. Van die mensen zijn er honderd overleden. Ruim 70 procent van de zieken was tussen de 5 en 60 jaar oud, en van de doden maar liefst 90 procent.

Amper ouderen dus.

De verklaring daarvoor duikt nu op in een paar van de maar liefst zes artikelen die The New England Journal of Medicine deze week over de Mexicaanse griep online zette. Het virus dat Mexicaanse griep veroorzaakt is van het type H1N1. Dat type veroorzaakte in 1918 voor het eerst ziekte in de mens – het was de Spaanse griep. De nakomelingen van dat Spaanse griepvirus gaven daarna nog decennialang de traditionele wintergriep, maar in 1957 verdween dat virus. Onderdelen van dat H1N1-virus kwamen in een H2N2-virus terecht.

Het idee is nu dat mensen die voor 1957 zijn geboren nog enige weerstand hebben tegen het H1N1-virus dat nu weer opgedoken is en de Mexicaanse griep veroorzaakt.

Voor de Mexicaanse auteurs is dat reden om te concluderen: ‘Als er te weinig vaccin is, kan dit een reden zijn om jongere mensen eerst te vaccineren.’

    • Wim Köhler