V&D dreigt bonden met massaontslag

Warenhuisketen V&D dreigt met massaontslag als de vakbonden vasthouden aan een eerder afgesproken loonsverhoging van 3,3 procent. Het bedrijf liet weten „diep teleurgesteld” te zijn over de uitkomst van het gesprek dat het gistermiddag met de vakbonden voerde.

De concerndirectie wil de loonafspraken „aanpassen aan de economische realiteit”. Maar de vakbonden willen de cao „absoluut niet openbreken”, aldus Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten. „Het offer is te groot en de werknemers krijgen er niets voor terug, óók geen werkzekerheid.”

Volgens de bonden liet V&D gisteren blijken dat er sowieso banen verdwijnen, ook als de afgesproken loonsverhoging niet doorgaat. Het concern wil nu niet meer zeggen dan dat het „alle opties onderzoekt om het juiste te doen voor medewerkers en bedrijf”.

Maar volgens de bonden bereidt het concern nu reorganisaties voor. „V&D heeft gistermiddag formeel aangekondigd honderden banen te willen schrappen, waarbij het honderden gedwongen ontslagen niet uitsluit”, zegt Van der Ploeg. Hij vindt dat onbegrijpelijk: „Honderden mensen ontslaan kost in eerste instantie alleen maar geld. Daar schiet je dus niets mee op.”

De onwil van de V&D-directie water bij de wijn te doen maakte het ook voor vakbond De Unie „onmogelijk” een akkoord te sluiten. Bestuurder Helen Weiland van De Unie had, in tegenstelling tot collega’s van FNV en CNV, wel een mandaat van haar achterban om de cao open te breken. De leden van De Unie bij V&D zijn vooral afkomstig uit het hogere kader, en die hebben volgens Weiland „een ander beeld van de situatie dan de mensen op de werkvloer”.

Maar omdat de V&D-directie gisteren weigerde een werkgelegenheidsgarantie af te geven en evenmin kon beloven dat de loonsverhoging in betere tijden alsnog zou worden doorgevoerd, zag ook De Unie geen oplossing. „Het personeel kan niet alleen maar weggeven”, aldus Weiland.

Als V&D zich niet houdt aan de afgesproken loonsverhoging, dan rest volgens FNV’er Van der Ploeg „een gang naar de rechter.”