Van Gaal is zoals Bayern: 'dominant en arrogant'

Trainer Louis van Gaal had zijn eerste persconferentie bij Bayern München goed voorbereid met een speech in onberispelijk Duits. „Ik wil bij deze club geschiedenis schrijven.”

Eerste werkdag voor Louis van Gaal bij zijn nieuwe club in Duitsland. De Nederlandse voetbalcoach prijst Bayern München – en daarmee zichzelf. „De club is zoals ik: zelfbewust, dominant, arrogant, vlijtig, innovatief, maar ook warm en familiair”.

Daarmee was gisteren in München op het trainingscentrum van FC Bayern de toon gezet. De cultuur van de Beierse voetbalclub, veelvuldig landskampioen en viervoudig Europa-Cupwinnaar, past Van Gaal „als een warme jas”. Zijn Duits is goed, schrijven de kranten vandaag lovend. Hij heeft een taalcursus gevolgd en toont daarmee zijn goede wil. De Süddeutsche Zeitung, een krant die in München zetelt, omschrijft hem weliswaar als een „knorrige commandant”, maar doet dat met sympathie.

Louis van Gaal (57), in een periode van dertig jaar trainer van AZ, Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal, is bij Bayern München opvolger van Jürgen Klinsmann (44), die dit voorjaar werd ontslagen wegens gebrek aan succes. Precies een jaar geleden presenteerde Klinsmann zichzelf en zijn spelers. Hij zou met een nieuw ‘voetbalconcept’ de ploeg en het spel vernieuwen. De diepere analyse van zijn falen moet nog worden gemaakt; feit is dat z’n aanpak mislukte. Nu moet een „ouderwetse vakman”, de Beierse ploeg weer aan het winnen krijgen.

Van Gaal heeft er kennelijk zin in. En de spelers en hun vele fans ook. Toen het nieuws bekend was geworden dat Van Gaal Bayern München zou gaan trainen, werd aan Nederlanders in Duitsland gevraagd wat voor man hij is. Het antwoord: geen doetje, eerder het tegenovergestelde. „Zo’n vent hebben we precies nodig”, was in negen van de tien gevallen de enthousiaste reactie.

Bayern München is de sterrenclub van Duitsland: FC Hollywood. Rijk en succesvol. Sinds 1968 twintig keer landskampioen. Afgelopen seizoen teleurstellend en met moeite op de tweede plaats geëindigd. Bovendien gaat het al enige tijd niet zo goed met de Europese ambities van de ploeg, waardoor miljoeneninkomsten wegvallen. Van Gaal wil – en moet – dat veranderen. Zijn voorbeeld is FC Barcelona, zei hij gisteren. „Dat redden we niet binnen een maand, maar misschien wel in twee jaar”.

Wat zijn aanpak bij FC Bayern wordt, laat hij afhangen van de ervaringen met zijn ploeg in de komende weken. „Ik wil een systeem kiezen dat op de kwaliteiten van de spelers is toegesneden.” De spelers moeten zich op de nodige gesprekken met hem voorbereiden. „Ik ben een communicator”, aldus Van Gaal. Vandaag drukken de sportpagina’s foto’s van hem af in karakteristieke pose: met opgeheven wijsvinger geeft hij sterspeler Franck Ribéry aanwijzingen.

Van Gaal heeft Bayern München, dat wortelt in de regionale tradities van het zuidelijke Beieren, een Nederlandse impuls gegeven. Andries Jonker (ex-Willem II) is tot hulpcoach benoemd. Jos van Dijk is de nieuwe conditietrainer en Max Reckers de video-analist. Die laatste twee waren werkzaam bij AZ. Met Andries Jonker werkte Van Gaal eerder samen bij FC Barcelona.

Bayern München en Duitsland lijken klaar voor Van Gaal. Het korte en neerdrukkende tijdperk van trainer Jürgen Klinsmann is verdrongen. De verwachtingen zijn wederom hooggespannen, ook bij Van Gaal. De veeleisende Nederlandse coach wil „geschiedenis schrijven”, zoals hij gisteren zei.

    • Joost van der Vaart