Usb-stick verspert weg

Pogingen van Bulgarije om de grensovergang met Servië te moderniseren, zijn een grote hindernis voor reizigers op doortocht naar Turkije. Een experiment met digitalisering van de wegenbelasting leidde afgelopen weekend tot chaos aan de grens. Moegereisde gezinnen moesten tot negen uur wachten. Boosdoener is een usb-stick waarmee reizigers langs allerlei kantoortjes moeten. Het lukt de Bulgaren vooralsnog niet de computers met elkaar te verbinden.

Een jaar geleden heeft Bulgarije, EU-lid sinds 2007, een verplicht vignet ingevoerd, een sticker die bewijst dat tol is betaald. Op de grens tussen Dimitrovgrad en Kalotina werd een poging gedaan inning te digitaliseren. Auto’s worden daar langs vier kantoortjes geleid. Bij het eerste huisje wordt een usb-stick overhandigd die van kantoor naar kantoor moet worden gereden. Na vier hordes volgt de afrekening.

Het systeem is door de regering gepresenteerd als grote verbetering. Maar de usb-stick is een nationaal lachertje geworden. Na het infarct aan de grens heeft Bulgarije de usb-procedure gisteren opgeschort.