Ter Horst: subsidie PVV en Verdonk

Ook politieke bewegingen als de PVV en Trots op Nederland moeten overheidssubsidie krijgen. Dat vindt minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA). Haar voorstel wordt binnenkort in de ministerraad besproken.

Het is nog niet duidelijk of coalitiegenoot CDA het voorstel steunt. Kamerlid Jan Schinkelshoek (CDA) geeft geen commentaar. Hij wil duidelijkheid over het plan en overleggen met zijn partijvoorzitter Peter van Heeswijk.

Nu krijgen politieke partijen pas subsidie als zij duizend betalende leden hebben. De PVV en Trots op Nederland, met respectievelijk één en twee leden, komen daardoor niet in aanmerking voor subsidie. Die kan oplopen tot honderdduizenden euro’s.

Volgens ingewijden wil Ter Horst de grens van duizend leden als voorwaarde voor het krijgen van subsidie schrappen. Onder welke voorwaarden zij de gelden voortaan wil verstrekken, is nog onduidelijk. Wellicht wordt het aantal Kamerzetels het belangrijkste criterium. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil het bericht niet bevestigen, maar beaamt dat Ter Horst werkt aan een wetsvoorstel over de financiering van politieke partijen.

Ook de huidige wachtgeldregeling voor oud-politici moet volgens minister Ter Horst worden aangepast. Als het aan haar ligt, krijgen publieke ambtsdragers die uit de politiek gaan – ministers, staatssecretarissen, Kamerleden, burgemeesters en wethouders – voortaan vier jaar wachtgeld in plaats van zes. Ook zullen oud-politici verplicht moeten solliciteren. Dat is nu niet zo.

De huidige wachtgeldregeling is te duur, vindt Ter Horst. Begin vorig jaar kregen 23 voormalige ministers of staatssecretarissen wachtgeld. Gemeenten betalen wachtgeld voor gemiddeld drie wethouders of burgemeesters. Ter Horst wil dat de nieuwe regelingen na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart en de landelijke verkiezingen in 2011 ingaan. Haar voorstel wordt morgen in de ministerraad besproken.