Tamheid bij de rat is genetisch

De tamheid van ratten wordt waarschijnlijk bepaald door genen die angst en stress laten ontstaan of dempen. Dat schrijft een team van Duitse, Zweedse en Russische wetenschappers in het juninummer van Genetics. De onderzoekers begonnen al in 1972 in Rusland, met het verzamelen van een groot aantal meer of minder agressieve ratten, Rattus norvegicus. Meer dan zestig generaties selecteerden ze de dieren op agressie of juist op tamheid, waardoor ze twee gescheiden populaties kregen. Ze beschouwen een rat als tam als hij tijdens de ‘handschoentest’ of niet in de hand van de onderzoeker bijt en ook niet vlucht. De agressieve soortgenoten vluchten, of bijten flink van zich af. Om de genetische regio’s voor tamheid te ontdekken kruisten de onderzoekers de tamme en agressieve ratten, waarna ze van de nakomelingen de tamheid testten en er genetische markers op los lieten. De gevonden genen maken misschien eindelijk duidelijk waarom zebra’s en bizons ontembaar zijn.