Publieke tv-zenders in HD

Eigenaren van een groot tv-scherm opgelet: vanaf zaterdag beginnen de Nederlandse publieke zenders met het uitzenden van high definition televisie.  Nederland 1,2 en 3 zien er dan uit om door een ringetje te halen.

HDTV belooft scherper beeld, beter geluid en meer zichtbare details (slechte make-up, onafgewerkte decors).  De overgang van standaard definitie naar hoge definitie is minder ingrijpend dan de Hilversumse breedrevolutie van 4:3 naar 16:9 formaat. Toch nam de overgang lang in beslag vergeleken met HD-minded landen als de VS en Japan.

De publieke omroep experimenteerde in 2006 al grootschalig met HDTV, tijdens de wereldkampioenschappen voetbal. Toen zonden de kabelaars wel de commercials over HDTV uit, alleen hadden ze de settopboxen amper op tijd klaar om het signaal door te geven.
HD zou na weer een experiment in de zomer van 2008 (EK voetbal) in het eerste kwartaal van 2009 worden ingevoerd, maar dat werd uitgesteld omdat de NPO niet tevreden was over de kwaliteit.
Inmiddels had kabelmaatschappij Ziggo de publieke omroep al wel twee miljoen euro gegeven om HD-materiaal te ontwikkelen en is er al sinds 2007 een speciale HD-studio.

Dit jaar is de Tour de France de sportieve aanleiding om de drie zenders op te waarderen naar 720 beeldlijnen. En wat gaat dat kosten? Kabelaars UPC en Ziggo geven de publieke HD-zenders door en nog een aantal andere high def-kanalen. Satellietprovider Canal Digitaal heeft ook een HD-pakket, maar  geeft alleen Nederland 1 in HD door. Het kleine Caiway heeft ook een uitgebreid HD-aanbod. Kort samengevat:

Ziggo

Ziggo heeft nu een HD-zenderpakket met betaalzenders Film 1 en Sport 1 HD,  Discovery Channel HD, National Geographic HD en History HD. De doorgifte van de publieke HD-zenders is gratis. Een geschikte HD-ontvanger is er vanaf 130 euro. Een digitale HD-recorder (opnemen op harde schijf) kost 329 euro.  Ziggo vraagt daarnaast 3,95 euro per maand voor de doorgifte van HDTV. Lees hier meer over Ziggo’s aanbod.

UPC

UPC heeft een start HD pakket en een premium pakket. Starter kost 16,50 euro per maand, waarbij je een Mediabox HD met videorecorder in bruikleen krijgt. Er is ook een HD-settopbox met twee tuners, die 22,50 euro per maand kost. De zenders zijn: betaalzenders Film 1 en Sport 1, Eurosport HD, History HD, Voom HD, Discovery HD, National Geographic HD en Myzen.tv in HD. Meer over UPC’s aanbod staat hier.

Canal Digitaal

Bij Canal Digitaal kost een pakket met HDTV 19,95 euro per maand en betaal je eenmalig 99 euro voor de Philips HD ontvanger. Een duurdere versie (29,95 euro per maand) bestaat uit een pakket met Philips digitale HD-recorder en een hoop extra zenders. Canal Digitaal garandeert minimaal 8 HD-zenders en voegde daar onlangs nog Eurosport HD aan toe. Vooralsnog wordt alleen Nederland 1 in HD doorgegeven; over Nederland 2 en 3 is men nog in onderhandeling. Het is ook mogelijk om zelf een ontvanger bij de plaatselijke satellietboer te kopen, maar zorg er wel voor dat ie compatibel is met Canal Digitaal.

Meer over het aanbod van Canal Digitaal is hier te vinden. Hier staan de HD-zenders op een rij.

Caiway

Op veler verzoek ook het HD-aanbod van de kleinere kabelaar Caiway: voor 9,95 euro per maand veel HD zenders en gratis doorgifte van Nederland 1,2 en 3 in HD. In combinatie met een Complete pakket kost HD 4,95 euro extra. Caiway-abonnees moeten zelf voor een HD-ontvanger zorgen, te koop bij een reeks winkels in het Cai-gebied. Bekijk hier het volledige kanalenoverzicht.

    • Marc Hijink