Premier Kroatië plots afgetreden

De Kroatische premier Ivo Sanader is gisteren volkomen onverwacht afgetreden. Hij zei terug te treden uit de politiek en sprak over „persoonlijke redenen”. Overdonderde Kroaten gissen naar zijn motieven en proberen in te schatten wat zijn vertrek voor gevolgen heeft. Sanader was de afgelopen jaren een van de voortrekkers van de Europese integratie van Kroatië. Sanader verlaat de politiek terwijl het Balkanland het moeilijk heeft. Kroatië wordt zwaar getroffen door de economische crisis. Het bruto nationaal product kromp in het eerste kwartaal van 2009 met 6,7 procent en het begrotingstekort stijgt snel. Sanader, premier sinds 2003, begon zijn politieke carrière naast de extreme nationalist en president Franjo Tudjman, die het land begin jaren negentig door een bloedige onafhankelijkheidsoorlog leidde. Na de dood van Tudjman in 1999 slaagde Sanader erin de nationalistische HDZ-partij een steeds gematigder koers te laten varen. (NRC)