Océ lijdt verlies en schrapt nog eens 300 banen

Printerfabrikant Océ gaat nog eens 300 mensen ontslaan wegens tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal. Océ maakte vandaag een een nettoverlies van 14 miljoen euro bekend en snijdt verder in de kosten, na een extra ontslagronde in mei. Er verdwijnen wereldwijd 2.350 van de 22.500 werknemers, waarvan minstens 190 in Nederland. Océ heeft ook een aanvraag gedaan voor deeltijd-WW van de 2.400 werknemers in Venlo. Financieel directeur Hans Kerkhoven wil beide maatregelen gelijktijdig nemen.

Océ lijdt onder de sterk teruggelopen vraag naar geavanceerde printers en het ziet er niet naar uit dat die dit jaar nog verbetert, zegt Kerkhoven. Klanten in de bouw en de industrie laten het afweten, zelfs onderwijsinstellingen en overheden zijn nu huiverig om nieuwe printers aan te schaffen. Ook verkoopt Océ minder inkt omdat mensen minder printen.

De ontslagen vallen wereldwijd, behalve bij servicemedewerkers die gedetacheerd zijn bij klanten. De 2.350 banen die verdwijnen, vallen onder een groep van 16.700 werknemers. Dat is een reductie van 14 procent . „We nemen ingrijpende maatregelen”, zegt Kerkhoven, „maar die zijn nodig om deze ernstige crisis te overleven.” Ook de vestiging in Japan, twee maanden geleden nog gepresenteerd als een essentiële schakel in de toekomst van Océ, dreigt personeel in te moeten leveren.

Kerkhoven sluit meer maatregelen niet uit als de markt nog verder verslechtert. Volgens de financieel directeur slaagt het Océ er nog wel in om de bedrijfsvoering te verbeteren en „met meer focus te kunnen werken.” Maar inmiddels is Océ wel zover gekomen dat er bezuinigd wordt op onderzoek en ontwikkeling van innovatieve producten. Een paar toekomstige projecten zijn al op een laag pitje gezet of vooruit geschoven, beaamt Kerkhoven

Met de huidige ingrepen groeit het kostenbesparingsprogramma van Océ van 80 naar 124 miljoen euro Afgelopen voorjaar dreigde Océ in de problemen te raken bij de banken. Door de teruglopende winst zat de printerfabrikant zo dicht tegen de leningsafspraken aan dat er geen geld was om verdere herstructureringen te betalen zonder de convenanten te breken, Kerkhoven: „We hebben nieuwe onderhandelingen gevoerd met de banken, zodat onze herstructureringskosten buiten de verhouding tussen winst en schuld blijven.”

Nu heeft het bedrijf voldoende lucht om de ontslagpremies en afvloeiingsregelingen te betalen. Dat kost Océ wel 1,6 procent aan rente per jaar extra. Océ heeft op dit moment een schuld van 581 miljoen euro bij een groep banken en Amerikaanse investeerders.