N-Korea schiet raketten af

Noord-Korea heeft vandaag twee testraketten voor de korte afstand afgeschoten vanaf een basis bij de stad Wonsan aan de oostkust. Dit heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie meegedeeld.

De lancering van de raketten is de eerste opvallende militaire activiteit van Noord-Korea na de sancties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, vorige maand, naar aanleiding van de atoomproef en de lancering van een lange afstandsraket door Pyongyang.

De Verenigde Staten zoeken inmiddels steun bij China om de sancties, die vooral betrekking hebben op wapenexporten uit Noord-Korea en financiële transacties in verband met wapenhandel, ten uitvoer te brengen. Delegaties van beide landen hadden vandaag een ontmoeting in Peking. De afgelopen week heeft de Amerikaanse marine een Noord-Koreaans schip geschaduwd dat mogelijk illegaal defensiemateriaal zou vervoeren. Het schip, waarvan vermoed werd dat het naar Birma zou varen, is inmiddels van koers veranderd en zou aan de terugtocht zijn begonnen.

De twee Korea’s hebben vandaag opnieuw een ontmoeting gehad op het gemeenschappelijke industriecomplex Kaesong, bij de grens in Noord-Korea. De landen gingen zonder resultaat uiteen. Zuid-Korea eist vrijlating van een Zuid-Koreaan die sinds maart wordt vastgehouden.(AP, Reuters)