Mr. Backoba

Mocht ik te zijner tijd weer eens reïncarneren, dan graag als mr. Backoba. Zoveel begaafdheden verenigd in één persoon, dat moet een geweldig leven worden. Deze week liet mr. Backoba een flyertje met zijn 06-nummer in mijn brievenbus werpen waarop hij zijn voortreffelijkheden kort samenvatte.

„Bekend internationaal medium, vooral voor zijn doeltreffendheid en zijn werkresultaten. Lost heel veel van uw problemen op, zelfs de wanhopigste zaken. Directe terugkeer van uw partner, geliefde en brengt heel veel tederheid aan. Relatie, bescherming, sexuele problemen en geluk in slagen van o.a. rij-examen, studie, zaken, familieproblemen en genezing van alle lichamelijke en morele kwalen. Gegarandeerd u snel resultaat. 100% garantie. U die een snel resultaat wilt, kom langs!”

De beheersing van het Nederlands is misschien nog niet mr. Backoba’s grootste gave, maar daar staat tegenover dat zijn tekst retorisch vernuft verraadt. Hoe ernstig je problemen ook zijn, hij maakt herhaaldelijk duidelijk dat hij er wel raad mee zal weten. „Zelfs de wanhopigste zaken”!

Eczeem, platvoeten, hooikoorts, dat doet hij er ongetwijfeld ook nog bij, maar mr. Backoba en wij weten dat dit geen zaken zijn die de mens wanhopig maken. Alles draait om de liefde, en nergens anders om. De partner is er vandoor, veronderstelt hij, en hij zal die bij ons terugbezorgen. Enigszins raadselachtig is alleen de toevoeging: „en brengt heel veel tederheid aan”.

Hoe moeten wij ons dat voorstellen?

Mr. Backoba, gehuld in de bekende lange, blauwe regenjas voor privédetectives, spoort mijn echtgenote op in een mondaine Franse badplaats, waar zij een dure suite deelt met een Alain Delonachtige playboy, die haar de hele dag achter haar oor zoent. Mijn vrouw kennende zal zij zich niet zonder slag of stoot overgeven aan een haar onbekende manspersoon, mr. Backoba geheten, die beweert dat hij namens mij beslag op haar komt leggen. Alain Delon erbij, dat wordt knokken, zeker als die zijn Joegoslavische connecties oproept.

Hoe brengt mr. Backoba in zulke situaties „heel veel tederheid aan”? Of bedoelt hij het cynisch en wil hij alleen maar met een geruststellende knipoog tegen zijn aspirant-opdrachtgever zeggen: „Maak je geen zorgen, ik breng dat wijf wel bij je terug, goedschiks of kwaadschiks”? (Ik hoop niet dat er lezeressen zijn die aanstoot nemen aan het woord ‘wijf’. Ik hoorde onlangs op straat een dikke Jordanees met grote tederheid, jawel, tegen een andere dikke Jordanees zeggen: „Ik hep een fèèn wèèf tùùs.”)

Ik heb dus nog wel enige vragen voor het intakegesprek bij mr. Backoba, maar ik zal niet overdreven kritisch zijn. Per slot van rekening wil hij me van ál mijn „lichamelijke en morele kwalen” afhelpen. Dat is nog nooit iemand gelukt, er is zelfs nog nooit iemand geweest die het serieus geprobeerd heeft.

Ik verwacht dat mr. Backoba en ik een uitstekend gesprek zullen hebben. Ik doe mijn radeloze verhaal, hij luistert aandachtig en geeft zijn adviezen. Daarna is het tijd voor enige ontspanning. Misschien zegt hij wel: „Ik heb goeie coke, heb je genoeg geld bij je?”

Vervolgens nemen wij gulzig snuivend afstand van alle denkbare lichamelijke en morele kwalen. En samen richten wij een bureau op: „Mr. Backoba & mr. Abrama – voor al uw wanhoop.”

    • Frits Abrahams