Minister: stop gescheiden inburgering

Minister Van der Laan (Integratie, PvdA) wil af van de gescheiden inburgeringsklassen voor mannen en vrouwen. Dat heeft hij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Van der Laan had de Kamer in april al laten weten de gescheiden inburgeringscursussen onwenselijk te vinden. Hij benadrukte destijds dat inburgeraars moeten weten dat de verhouding tussen man en vrouw in Nederland, ook in huiselijke kring, gelijkwaardig is.

Van der Laan vindt nu steun bij de gemeenten. Veruit het grootste deel voelt niets voor het aanbieden van gescheiden inburgeringscursussen. Dat volgt uit een inventarisatie onder de gemeenten. Zij zien voldoende andere mogelijkheden voor de werving van migrantenvrouwen. Het aanbieden van gescheiden cursussen zou vrouwen over de streep moeten trekken die niet naar gemengde cursussen zouden (mogen) komen.

Van der Laan houdt een slag om de arm als alleen gescheiden cursussen vrouwen uit hun isolement halen. Hij gaat onderzoeken of bij gemeenten (nu 15 procent) met gescheiden inburgeringsklassen meer vrouwen deelnemen aan inburgering. Uitgangspunt is, zo benadrukt een woordvoerder van de minister „dat gescheiden inburgering stopt”. Lopende het onderzoek zal Van der Laan gemeenten dan ook alvast dringend verzoeken geen nieuwe gescheiden inburgeringsklassen voor mannen en vrouwen te starten.

Marianne Vorthoren van Stichting Platform Islamitische Organisaties in Rotterdam heeft haar bedenkingen. „Het gelijkheidsbeginsel wil niet zeggen dat alles samen moet. Toiletten zijn toch ook gescheiden.” Vorthoren is bang dat met verplicht gemengde groepen de drempel voor een bepaalde groep vrouwen te hoog wordt om vrijwillig naar inburgeringscursussen te gaan. „Het is allemaal zo geforceerd. Laat gewoon beide opties, gemengd en ongemengd, worden aangeboden”.