Lager cholesterol ook goed bij kleine kans op hartziekte

Rotterdam, 2 juli. - Preventief gebruik van statines (cholesterolverlagende medicijnen) vermindert hartaanvallen (met 30 procent), beroertes (met 19 procent) en sterfte (met 12 procent) bij mensen met een laag risico op hart- en vaatziekten. Dat concludeert een internationale groep onderzoekers deze week in het British Medical Journal. Statines worden al vaak voorgeschreven bij hart- en vaatziekten en bij mensen met een hoog risico op die ziekten. De onderzoekers analyseerden gegevens van 70.000 mensen zonder hart- en vaatziekten die wel een klein risico liepen vanwege bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Er was geen verschil tussen mannen en vrouwen, mensen ouder en jonger dan 65, of mensen met en zonder diabetes. De onderzoekers zagen geen verband tussen statinegebruik en kanker, in tegenstelling tot eerdere vermoedens.