Kamer steunt salariscode voor presentator en dj

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het nieuwe beloningsbeleid van minister Plasterk (Media, PvdA) om de salarissen van presentatoren en dj’s van de publieke omroep aan banden te leggen. Omroepmedewerkers mogen volgens een nieuwe code niet meer verdienen dan de Balkenendenorm, 181.000 euro.

Plasterk wil een uitzondering maken voor uitzonderlijk creatief talent en zei gisteren in een spoeddebat de Kamer toe om deze buitencategorie te beperken tot „vijf televisiepresentatoren en drie dj’s”. Nu verdienen ruwweg veertig omroepcoryfeeën meer dan de Balkenendenorm. De code gaat in op 1 september en geldt alleen voor nieuwe medewerkers. „De publieke omroep loopt voorop in de (semi)-publieke sector met een code die er niet alleen voor bestuurders is maar ook voor de professionals”, aldus Plasterk.

Verder deed Plasterk gisteren een „moreel beroep” op de TROS om het kinderprogramma Bibaboerderij per direct van het scherm te halen. In een voorlopig rapport van het Commissariaat voor de Media naar aanleiding van een publicatie in NRC Handelsblad staat dat dit programma volledig wordt betaald door supermarktketen C1000. Plasterk was geshockeerd dat in de contracten is vastgelegd dat de supermarktketen eventuele boetes voor overtreding van de Mediawet zou betalen.