Het meisje dat vlucht IY 626 overleefde

De 12-jarige Bahia Bakari overleefde als enige de crash van een Airbus bij de Comoren. Van haar moeder, die met haar meevloog, is geen spoor meer gevonden.

Bahia Bakari, het meisje dat op wonderbaarlijke wijze de vliegcrash bij de Comoren overleefde, heeft er alweer een vlucht opzitten. Bahia, die overleefde door zich in het onstuimige water van de Indische Oceaan zo’n twaalf uur lang vast te klampen aan een wrakstuk, landde vanochtend kort na 8 uur op luchthaven Le Bourget bij Parijs. Daar werd het meisje – dat volgens Franse media niet 14 jaar is, zoals eerder werd bericht, maar 12 – herenigd met haar vader.

Kassim Bakari kan nauwelijks geloven dat zijn dochter levend tevoorschijn is gekomen uit de crash van dinsdagochtend, waarbij de overige 152 inzittenden van de Airbus A310 van Yemenia Airway hoogstwaarschijnlijk allen om het leven zijn gekomen. „Ze is erg fragiel en kan amper zwemmen. Ik had nooit gedacht dat ze het zou overleven”, zo heeft hij tegenover diverse media verklaard.

Bakari had al telefonisch contact met zijn dochter toen zij nog in het ziekenhuis lag op de Comoren. „Ze vertelde me dat het vliegtuig was neergestort en dat ze uit het toestel was gekatapulteerd. Ze hoorde mensen spreken maar in het donker kon ze niemand zien.” Reddingswerkers gaan er van uit dat de overige overlevenden van de crash naderhand zijn verdronken.

De reddingswerker die Bahia uit het water haalde heeft tegen radio Europe 1 verteld dat het meisje te verzwakt was om een reddingsboei te grijpen. „Daarop ben ik in het water gesprongen om haar te gaan halen.” Het ernstig onderkoelde meisje kreeg suikerwater toegediend en vier warme dekens om zich heen geslagen.

Bahia Bakari is gerepatrieerd op verzoek van haar vader. Het meisje, van Comorese komaf maar in bezit van de Franse nationaliteit, brak een sleutelbeen en liep brandwonden op haar knieën op. In Parijs zal zij verder worden behandeld en onderzocht worden op eventuele interne verwondingen.

Bahia mag als door een wonder nog in leven zijn, haar wacht de verwerking van het tragische lot van haar moeder Aziza, met wie ze op vakantie was naar de Comoren. Van de moeder is geen spoor gevonden. Een oom, die naast Bahia’s bed zat op de Comoren, heeft verteld hoe het meisje informeerde naar haar moeder. Om Bahia de schok te besparen terwijl ze nog bezig was te herstellen, „heb ik gezegd dat haar moeder in de kamer naast haar lag”, aldus Joseph Yousouf tegen persbureau AP.

Vader Bakari moet nu in zijn eentje vier kinderen opvoeden. Zijn andere kinderen, van 10, 8 en 3 jaar, zaten in Frankrijk ten tijde van het ongeluk met de Airbus.

Bahia werd teruggevlogen met een toestel van de Franse regering. Die heeft opdracht gegeven tot een zoektocht naar wrakstukken van vlucht IY 626 omdat de Airbus onder anderen 66 Fransen vervoerde. Het bericht van gisteren, dat een zwarte doos is gelokaliseerd, klopt niet volgens de Franse defensie.

Beluister, in het Frans, vader Bakari op nrc.nl/buitenland