Hervormers Iran: regime pleegde coup

In scherp verwoorde verklaringen op hun websites hebben twee vooraanstaande Iraanse hervormers verklaard dat de repressie van het massaprotest tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad op een coup neerkomt en de vrijlating van alle arrestanten geëist.

Het komende kabinet van Ahmadinejad is onwettig, aldus de verslagen presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi en ex-president Mohammad Khatami. Daarmee gingen zij gisteren rechtstreeks in tegen het hard-conservatieve Iraanse leiderschap, dat eerder deze week de verkiezingsuitslag bekrachtigde en liet weten dat „het dossier is gesloten”. Van de zijde van het regime werd niet meteen gereageerd op de verklaringen van Mousavi en Khatami.

Mousavi schreef op zijn website dat „het onze historische verantwoordelijkheid” is „om ons protest voort te zetten en onze inspanningen de rechten van de natie te bewaren niet op te geven”. De autoriteiten zeggen steeds dat het buitenland, Groot-Brittannië en Amerika voorop, achter het protest zit om een „fluwelen revolutie” te ontketenen. Khatami draaide dat om: volgens hem heeft het leiderschap juist „een fluwelen revolutie georganiseerd tegen het volk en de democratische wortels van het systeem”. Hij onderstreepte dat „de protesten van het volk werden onderdrukt, dat diegenen die de rechten van het volk hoorden te beschermen het volk vernederden en dat [de regering] toch spreekt van nationale verzoening en vrede”.

Khatami – die zich voor zijn doen uitzonderlijk hard uitsprak – vroeg waarom de burgerrechten van de arrestanten niet worden beschermd: „Waarom hebben ze geen toegang tot advocaten, waarom zijn ze niet voor een rechter gebracht en waarom zijn ze niet aangeklaagd?”

Hij voegde eraan toe dat „het afdwingen van bekentenissen voor camera’s een nutteloze oude methode is. Bekentenissen onder druk zijn niet geldig.” Volgens het regime zijn in totaal meer dan 1.000 mensen opgepakt, van wie de meerderheid is vrijgelaten. Maar onder anderen zitten nog talrijke prominente hervormers vast, onder wie naaste medewerkers van Khatami. Er gaan al enige tijd geruchten dat zij onder zware druk staan samenzweringen met het buitenland te bekennen. (Reuters, AP, AFP)