Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

'Gedoogbeleid grondig herzien'

Het typisch Nederlandse gedoogbeleid moet grondig worden herzien. Coffeeshops moeten kleinschaliger worden en mogen alleen nog aan een selecte groep vaste bezoekers softdrugs verkopen. Er moet bekeken worden of het onderscheid tussen softdrugs (hasj, wiet) en harddrugs (cocaïne, xtc) nog wel houdbaar is, omdat wiet veel sterker is dan jaren geleden. Ook moet worden onderzocht of alcohol niet, net als softdrugs, alleen aan volwassenen moet worden verkocht.

Dit adviseert vandaag volgens bronnen een commissie die in opdracht van het kabinet de consequenties van het gedoogbeleid heeft onderzocht. De commissie staat onder leiding van CDA’er Wim van de Donk. Dit najaar maakt het kabinet zelf de balans op van dertig jaar gedoogbeleid en geeft dan een eigen visie.

Het kabinet zet al langer in op een repressief gedoogbeleid. In Amsterdam en Rotterdam worden coffeeshops gesloten omdat ze te dicht bij scholen staan. In Bergen op Zoom en Roosendaal werden alle acht coffeeshops gesloten om het drugstoerisme uit te bannen. In Terneuzen werd een coffeeshop gesloten omdat er te veel wiet werd ingekocht en verkocht. Om die reden vervolgt justitie de eigenaar als leider van een criminele bende. In andere steden worden coffeeshops die de regels overtreden sneller gesloten.

Ook treedt de politie harder op tegen wietteelt, die de afgelopen decennia massaler werd. Een overgroot deel van de teelt is bestemd voor export. De grote winsten op de illegale teelt trekken volgens de politie ondernemers aan die criminele activiteiten toch al niet schuwden.

Woordvoerders van PvdA en D66 in de Tweede Kamer vinden dat de wietteelt moet worden gereguleerd om de bijbehorende criminele uitwassen te voorkomen. Het CDA wil om dezelfde reden het gedoogbeleid juist zo goed mogelijk indammen.

In Limburg moeten bezoekers van coffeeshops al een pasje hebben om softdrugs te mogen kopen. Ze mogen er, net als in Terneuzen, niet meer dan 3 gram softdrugs per dag kopen in plaats van de gangbare 5 gram.