Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Donner beperkt regeling deeltijd-WW

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) wil de regeling voor deeltijd-WW in afgeslankte vorm voortzetten. Hiervoor heeft de minster 175 miljoen euro extra uitgetrokken. Voor de regeling, die op 1 april is ingegaan, was eerder al 375 miljoen euro uitgetrokken. Door het enorme succes van de regeling – duizenden werkgevers vroegen de afgelopen maanden voor 40.000 werknemers deeltijd-WW aan – was dat geld begin vorige week al op.

Zou de instroom tot eind van het jaar worden toegelaten, dan zouden er mogelijk nog 100.000 werknemers extra gebruik maken ten opzichte van de huidige situatie, schrijft de minister aan de Kamer. Daarom is aanpassing van de regeling volgens hem noodzakelijk. In de nieuwe regeling moeten bedrijven zelf kiezen of ze voor langere tijd deeltijd-WW inzetten voor een beperkt deel van het personeel, of dat ze de regeling voor alle personeel willen laten gelden voor een kortere periode.

De werkgeversorganisaties en vakbonden zijn ontevreden over de aangepaste regeling, die de minister nog met de sociale partners wil bespreken. „Dit leidt ertoe dat meer mensen werkloos worden”, meent FNV-bestuurder Wind.

Ook de werkgeversorganisatie VNO-NCW is niet gelukkig met de aangepaste regeling, „het is onjuist er beperkingen aan te verbinden”, aldus een woordvoerder. Ook MKB Nederland is ontevreden. „Dit is geen goed plan”, liet voorzitter Loek Hermans weten.

Uit de evaluatie blijkt dat 64 procent van de bedrijven die gebruik maken van de regeling, voor meer van de helft van het personeel deeltijd-WW aanvragen. Gemiddeld bedraagt het aantal werknemers 70 procent van het personeelsbestand. Voor de meeste werknemers is het percentage van 50 procent vermindering van het aantal gewerkte uren aangevraagd. De meerderheid van werknemers waarvoor deeltijd-WW is aangevraagd is boven de 35 jaar.

Minister Donner voert deze week overleg met de Tweede Kamer en de sociale partners over de regeling. Daarna wordt de nieuwe regeling definitief vastgesteld.