Dekker bestrijdt positieve test op doping

Thomas Dekker overweegt juridische stappen tegen de internationale wielerunie UCI. Dat meldde vandaag zijn advocaat Hans van Oijen nadat gisteren bekend werd dat bij de Nederlandse wielrenner bij een urineonderzoek sporen zijn gevonden van het voor sporters verboden middel epo. De wielrenner zet vraagtekens bij de procedure die de UCI heeft gevolgd.

Gisteren maakten zijn Belgische ploeg Silence-Lotto en de UCI bekend dat in de urine van Dekker dynepo is aangetroffen, een variant van epo waarvan het gebruik in 2007 nog niet kon worden bewezen. Na een aanvankelijk negatief resultaat wordt de uitslag van de controle nu toch ‘positief’ bevonden.

De UCI stelt dat de urinestalen uit 2007 opnieuw zijn getest omdat Dekker afwijkende bloedwaarden zou vertonen in zijn biologisch paspoort, dat sinds 2008 van 840 toprenners wordt bijgehouden. De advocaat van Dekker bestrijdt dat sprake is geweest van een nieuwe test. „Een schriftelijke bevestiging van de UCI lijkt te duiden op de conclusie dat geen sprake is van een nieuw onderzoek met nieuwe methodes van de betreffende urinestaal, maar dat getoetst is aan de nieuwe criteria die op 31 mei 2009 zijn ingegaan.”

Onlangs maakte de UCI bekend dat in de Tour de France voor het eerst zal kunnen worden gecontroleerd op een tot nu toe onbekend middel.

Silence-Lotto zette Dekker gisteren direct uit de ploeg voor de Ronde van Frankrijk, die zaterdag begint in Monaco. „Ik ben ontgoocheld”, zei manager Marc Sergeant, die de Brit Charles Wegelius opriep als vervanger. De UCI wil volgens de geldende procedure dat de wielerbond van Monaco, waar Dekker een licentie heeft, een tuchtrechtprocedure begint. De strafmaat voor deze overtreding is een schorsing van twee jaar.

Dekker, verder niet voor commentaar bereikbaar, reageerde vanmorgen in De Telegraaf, waarvoor hij regelmatig een column schrijft. „Ik vind het allemaal heel vreemd. Ik weet niet wat er precies aan de hand is, maar ik heb het gevoel dat ik geflikt word. Op de dag dat ik naar de Tour vertrek, komt ineens dit verhaal opduiken. Hoe kan een staal die in 2007 is onderzocht en negatief is verklaard nu opeens opnieuw worden getest?”

Advocaat Van Oijen stelt dat Dekker in juni 2008 van UCI-arts Mario Zorzoli de verzekering heeft gekregen dat zijn bloedwaarden geen afwijking vertoonden die de norm overschreden. Volgens hem heeft de ploegarts van Silence-Lotto verklaard dat het biologisch paspoort van Dekker „volkomen normaal” was. Van Oijen noemt het „onbegrijpelijk” dat de UCI gisteren bekendmaakte dat het paspoort tussen 18 februari 2008 en 7 april 2009 afwijkingen vertoonde.