Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Californië stopt met betalen

San Francisco, 2 juli. - De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft gisteren de `fiscale noodtoestand` uitgeroepen in de grootste Amerikaanse staat. Californië kan vanaf vandaag zijn rekeningen niet meer betalen. Dit komt vooral door sterk teruggelopen belastinginkomsten vanwege de economische crisis. De staat heeft een kastekort van 2,8 miljard dollar (2 miljard euro). Dit bedrag zal na twee jaar zijn opgelopen tot 24 miljoen dollar (17 miljard euro) tenzij Californië flink bezuinigt op allerlei publieke diensten, van onderwijs tot armoedebestrijding, aldus de gouverneur.