Britse regering ziet af van verplichte ID-kaart

De Britse regering ziet af van haar voornemen nieuwe identiteitskaarten met biometrische kenmerken verplicht te stellen voor alle inwoners van boven de 16 jaar. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson heeft laten weten dat de kaart slechts op vrijwillige basis wordt ingevoerd.

Daardoor verliest het project, dat al jaren op grote weerstand stuit van oppositiepartijen en burgerrechtenorganisaties, veel van zijn betekenis. De Conservatieven zien het besluit als een teken van zwakte van de regering. „Het is symbolisch voor een regering die er een chaos van maakt”, zei woordvoerder Chris Grayling. De Tories hebben al laten weten dat ze het project zullen schrappen als zij aan het bewind komen.

Voor alle buitenlanders die in Groot-Brittannië wonen zal de kaart overigens wel verplicht worden gesteld. Zo’n 50.000 buitenlanders beschikken inmiddels over zo’n kaart. De regering wil dat de gegevens van Britten die zich aanmelden voor een nieuw paspoort vanaf 2011 worden opgeslagen op een nationale databank voor identiteitsgegevens.

Vooral onder de vorige premier, Tony Blair, betoogde de regering dat de identiteitskaarten nodig waren uit veiligheidsoverwegingen. Ze zouden een wapen zijn in de strijd tegen terrorisme, misdaad en illegale immigratie. Bovendien zou het moeilijker worden voor criminelen aan de haal te gaan met andermans identiteit.

Critici stellen dat de kaart een inbreuk vormt op de burgerrechten. Ook betwijfelen ze de effectiviteit ervan en beschouwen ze het project, waarmee zo’n 5,6 miljard euro is gemoeid, als geldverspilling.

De minister is nog steeds overtuigd van het nut van identiteitskaarten, al erkende hij dat zijn voorgangers soms de voordelen van de kaart bij de bestrijding van het terrorisme hadden overdreven. Hij hoopt dat veel Britten zich vrijwillig zullen aanmelden voor een kaart. Tot dusverre hebben 3.500 Britten dat gedaan. Voor inwoners van boven de 75 jaar wordt de kaart gratis.