Boetes DSB voor schenden regels kredieten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de DSB twee boetes gegeven van bij elkaar 120.000 euro wegens het overtreden van de regels bij het verstrekken van hypotheken. Dat heeft de AFM gisteren bekendgemaakt. De boetes zijn al op 5 mei opgelegd, maar DSB heeft tot gisteren de tijd gehad op de boetes te reageren.

Twee weken na het intern bekend worden van de boetes stapte financieel directeur Frank de Grave op. Die was twee maanden daarvoor pas aangetreden als opvolger van Gerrit Zalm, die naar ABN Amro vertrok. DSB zei destijds dat er „onvoldoende match in de persoonlijke verhoudingen” tussen De Grave en DSB-topman Dirk Scheringa zou zijn. De woordvoerder van DSB ontkent dat er een relatie is tussen het vertrek van De Grave en de boetes.

Het grootste deel van de boete, 96.000 euro, krijgt DSB omdat de bank bij de aanvraag van hypotheken beoordelingscriteria hanteert die onvoldoende zijn gericht op het voorkomen dat mensen te veel lenen. Dat betekent dat DSB de interne regels zo had opgesteld dat in sommige gevallen mensen een te hoge hypotheek konden krijgen. De regels zijn inmiddels aangepast aan de eisen van de AFM, maar DSB stuurt aan op een principe-uitspraak hierover van de rechter, omdat ze het niet eens is met de strenge regels van de AFM.

De tweede boete, van 24.000 euro, krijgt DSB omdat ze bij advies aan consumenten in een aantal gevallen onvoldoende informatie heeft ingewonnen over de risicobereidheid van de consument. Ook heeft DSB Bank in verschillende gevallen haar advies onvoldoende gebaseerd op informatie die zij wel had ingewonnen, aldus de AFM. DSB zegt dat ze mensen juist geholpen heeft die voor een langere periode een vaste rente wilden. „Dat die rente wat hoger is dan voor een korte termijn is helder, maar dat is de keuze van de klant”, aldus de woordvoerder.

DSB kwam vorige week in het nieuws toen bekend werd dat bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman een rechtszaak tegen de bank voorbereidt. Samen met de Stichting Hypotheekleed vertegenwoordigt Lakeman 700 klanten die zeggen gedupeerd te zijn door DSB. De zaak spitst zich toe op de koppelverkoop van hypotheken en verzekeringspolissen, waarbij DSB volgens Lakeman veel te veel provisie rekent. De claim kan oplopen tot ruim 1 miljard euro.

De AFM heeft nog een uitgebreid onderzoek lopen naar DSB. Het is onbekend wanneer het hele onderzoek is afgerond.

DSB: pagina 15