Ajo blanco

Warm hè. Nou niet gaan klagen; warm is fijn. Mits je je er een beetje naar gedraagt natuurlijk. Dus kalm aan. En geen uren in de keuken staan. Koude soep. Dat zou wel eens het meest ideale eten kunnen zijn dezer dagen. Komt geen vuur aan te pas, is snel klaar en verkoelt je van binnenuit.

Gisteren maakten we gazpacho, een klassieke Spaanse soep op basis van tomaten. Vandaag een recept voor het witte zusje ervan: ajo blanco. Deze amandelsoep komt oorspronkelijk uit Andalusië, waar de keuken sterk beïnvloed is door Arabische overheersers. De Moren waren dol op amandelen en plantten het zuiden van het Iberisch schiereiland ermee vol.

In een soep met zo weinig ingrediënten als ajo blanco is de kwaliteit van ieder afzonderlijk product des te belangrijker. Gebruik liever niet de slappe garneeramandelen die je op de bakafdeling van de supermarkt vindt, maar ga naar een goede notenboer voor mooie amandelen. En gebruik de lekkerste sherryazijn die je kunt vinden en je beste olijfolie.

Ajo blanco wordt traditioneel geserveerd met witte druiven erin. Maar gezien het seizoen vind ik dat niet de meeste ideale garnering. Mijn voorstel is om er blokjes gekoelde meloen in te strooien. Galia-, ogen- of Charentaismeloen; welke je het lekkerst vindt. Als je niet van fruit in je eten houdt, zijn dunne boogjes bleekselderij ook heel geschikt.

Voor 4 personen:

2 sneetjes oud witbrood

1–2 teentjes knoflook

grof zeezout

250 gram witte amandelen

2–3 eetlepels sherryazijn

3–4 eetlepels extra vergine olijfolie

1 kleine meloen

Snijd de korsten van het brood en scheur het broodkruim in stukken. Doe ze in een diep bord en schenk er een half kopje water over. Laat 10 minuten weken. Pel de knoflookte(e)n(en) en doe ze in een vijzel, samen met een snuf zeezout. Stamp en wrijf tot een fijne pasta. Doe de amandelen in de kom van de keukenmachine en maal ze zo fijn mogelijk. Het amandelpoeder zal tegen de wand opkruipen en daar blijven kleven. Schud de boel zo nodig tussendoor even los. Voeg het geweekte brood, de knoflookpasta en een half kopje water toe en maal nogmaals. Voeg nu geleidelijk 600 – 800 ml koud water toe en laat de machine draaien tot je een gladde soep hebt met een prettige dikte. Maak de soep op smaak met azijn en olijfolie. Houd er rekening mee dat als hij straks ijskoud is, de smaken wat vlakker zijn. Laat de ajo blanco en ook de meloen in de koelkast ijskoud worden. Snijd de meloen in blokjes of steek er mooie bolletjes uit. Strooi voor het serveren een paar stukjes meloen in de soep en druppel er nog wat olijfolie over.

Post jouw recept voor koude soep: nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil