Aboutaleb na bezoek Marokko verrast om verbolgen Verhagen

Een bezoek van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de minister van Buitenlandse Zaken van Marokko is de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) in het verkeerde keelgat geschoten. Hij vindt het „buitengewoon onverstandig” dat Aboutaleb met zijn ambtgenoot heeft gesproken, zo heeft hij laten weten. Verhagen is extra verbolgen omdat volgens hem vooraf was afgesproken dat Aboutaleb dit niet zou doen.

Samen met zijn collega Hirsch Ballin (Justitie, CDA) is Verhagen in gesprek met de Marokkaanse overheid over gevoelige zaken zoals paspoorten en dubbele nationaliteit. Het is voor die gesprekken „waarbij elk woord telt”, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, niet bevorderlijk als ook een burgemeester met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken praat.

Volgens burgemeester Aboutaleb ging het slechts om een beleefdheidsbezoek dat nodig was om „poorten geopend te krijgen”. Rotterdam wil de contacten met de Marokkaanse havenstad Casablanca aanhalen. Omdat het openbaar bestuur in Marokko veel centraler is georganiseerd, lopen contacten vaak in eerste instantie via de landelijke overheid.

Aboutaleb is „verrast” door Verhagens boosheid. „Wanneer je als burgemeester geen contacten mag hebben met ministers in het buitenland wordt het voor Rotterdam lastig zakendoen”, zegt hij. „Morgen ben ik in verband met de start van de Tour die volgend jaar in Rotterdam begint in Monaco. Daar spreek ik de prins van Monaco. Dat is dus niet op het niveau van burgemeesters.”