Zimbabwe vestigt zijn hoop op geld uit China

De coalitieregering in Zimbabwe onderhandelt met China over een financieel krediet van 950 miljoen dollar (675 miljoen euro). Dat is honderden miljoenen meer dan wat westerse landen bij elkaar hebben toegezegd aan de regering in Harare, die steun zoekt voor de wederopbouw van het verarmde land.

Premier Morgan Tsvangirai kondigde de hulp van Peking gisteren aan in de Zimbabweaanse hoofdstad Harare. De Chinese ambassade bevestigde het voornemen maar zei dat de details van het akkoord nog besproken worden.

Zimbabwe zegt meer dan 8 miljard dollar nodig te hebben om de economie te reanimeren, overheidsdiensten weer op gang te brengen en ambtenarensalarissen uit te betalen. Westerse landen weigeren de hulp structureel te hervatten totdat Zimbabwe de mensenrechten respecteert. De partij Zanu-PF van de autoritaire president Robert Mugabe regeert sinds februari samen met voormalig oppositiepartij MDC maar Zanu-PF komt verscheidene afspraken over de machtsdeling niet na. China, al decennia een partner van Zimbabwe, staat er om bekend dat het minder strenge eisen stelt aan leningen voor Afrikaanse landen.

Tsvangirai claimt dat hij in Europa en de Verenigde Staten 500 miljoen dollar aan financiële toezeggingen heeft gekregen, maar waarnemers twijfelen sterk aan deze bewering. (Reuters, AP)