Willem Alexander Bank-commissaris?

Het toezicht door De Nederlandsche Bank is niet verheven boven kritiek. ABN Amro’s wrede lot. Icesave. Totnogtoe stond bankpresident Wellink in de frontlinie. Wie volgt? De Raad van Commissarissen. Met daarin kroonprins Willem Alexander. Nu heeft EenVandaag het nog eens aan een paar Kamerleden gevraagd. Die wisten niet allemaal dat Willem Alexander commissaris is bij

Picture 2_1.jpgHet toezicht door De Nederlandsche Bank is niet verheven boven kritiek. ABN Amro’s wrede lot. Icesave. Totnogtoe stond bankpresident Wellink in de frontlinie. Wie volgt? De Raad van Commissarissen. Met daarin kroonprins Willem Alexander.

Nu heeft EenVandaag het nog eens aan een paar Kamerleden gevraagd. Die wisten niet allemaal dat Willem Alexander commissaris is bij DNB. Niemand verdedigt die rol voor de camera. Kamerleden van SP, Groen Links, VVD en PvdA vinden het niet verstandig dat de prins in die positie zit. Moet de premier hem vertegenwoordigen als de Kamer de Raad van Commissarissen wil aanspreken op het toezicht op Wellink c.s.?

Wie zitten er in de raad van commissarissen? Hier is het lijstje. Wat doen zij: gewoon, wat raden commissarissen doen.

De prins kán er niet in gekomen zijn vanwege zijn kennis van zaken en ervaring met financieel toezicht. Die had hij niet in 1998. Het was nuttig om ervaring op te doen met financiële zaken. Maar hij wordt gehonoreerd als gewoon commissaris. Gewoon en niet gewoon.

Syp Wynia citeert (Elsevier 28 maart 2009) de inmiddels overleden CDA-senator en handelsrechtjurist Jaap Glasz. Die zei, toen Willem Alexander, net dertig, commissaris bij DNB was geworden:

De functie is alleen weggelegd voor deskundigen met een grote kennis van het bedrijfsleven. Twintig jaar geleden was het een erebaan. Daarom hadden bedrijven graag mensen van het Koninklijk Huis. Dat ligt nu anders.

Glasz voorzag dat de kroonprins in opspraak zou raken als er kritiek was op het toezicht door de commissarissen op het functioneren van de Nederlandsch Bank.

Als je het goed voor hebt met leden van het Koninklijk Huis moet je de leden voor zulke risico’s behoeden.

Wynia slaat de nagel intussen nog wat dieper erin.

    • Marc Chavannes