Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over een raceteam uit IJsselstein dat afgelopen weekend deelnam aan de TT-races in Assen, met ook aandacht voor de gevolgen van de crisis in die gemeente. Zie ijsselstein.eenvandaag.nl. Verder het eerste resistente geval van Mexicaanse griep. Een vrouw in Denemarken, inmiddels hersteld, reageerde niet op de griepremmer Tamiflu. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Belgische medische teams staan ouders van kinderen met kanker bij. De ‘koesterverpleegkundigen’ staan 24 uur per dag, zeven dagen in de week klaar voor het gezin als vangnet, als organisator en als zorgverlener. Een reportage. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Herdenking van Michael Jackson in het Apollo Theater in Harlem, New York. Na zijn dood stroomt het geld binnen, de verwachting is dat de schulden die hij naliet binnenkort minimaal vereffend zullen zijn. Verder een Europese gerechtelijke uitspraak over vertragingen en geannuleerde vluchten, van belang bij eventuele vergoedingen. Ook een verslag van het debat over de omroepsalarissen. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De zomer draait door. Directeur Erik Schilp over zijn Nationaal Historisch Museum, Directeur Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam en zangeres Frédérique Spigt vertellen over de natuur onder de stoeptegels, Ellen ten Damme praat over het circus en Edsilia Rombley over de beste zanger van Nederland. The Noisettes treden op. Ned.3, 19.30-20.19u.

Villa Vanthilt. Zomerpraatprogramma van Marcel Vanthilt. Royaltywatcher Kathy Pauwels over het Belgische koninklijke paar en modeontwerper Walter Van Beirendonck praat over zijn biografie. Optreden van de IJslandse zangeres Emiliana Torrini. Eén, 22.10-23.00u.

informatief

Future express. Serie reisdocumentaires. Afl. VS: Recht om te dromen. Van New York naar Chicago. Mary is vanuit Palestina naar Amerika geëmigreerd. In haar vaderland wordt Amerika vaak als de vijand gezien. Maar Mary voelt zich Palestijns én Amerikaans. Ned.2, 20.50-21.30u.

Mijn moeder. Reeks portretten over de bijzondere relatie tussen een moeder en een van haar kinderen. Elizabeth Möltgen, de moeder van actrice Antje De Boeck, is een verstandige, bedachtzame vrouw. Een jonge doktersassistente uit Duitsland, die verliefd werd op een Vlaamse jongen. Haar man stierf vorig jaar: hij had longkanker. Elizabeth mist hem zeer. Canvas, 23.00-23.30u.

documentaire

NASA - Triumph and tragedy. Documentaireserie n.a.v. de eerste maanlanding 40 jaar geleden. One giant leap. De bijna-ramp met de Apollo 13 in april 1970 (‘Houston, we have a problem’) toonde aan dat ruimtereizen niet van gevaar waren ontbloot. Inmiddels liep de interesse van het het publiek terug door het grote aantal lanceringen. Toen gebeurde het ongeluk met de Challenger, die in 1978 ruim een minuut na de lancering uit elkaar knalde, het begin van het einde van de spaceshuttle. BBC 2, 22.00-23.00u.

Ainsi soit-il. Belgische documentaire van Manu Bonmariage over de liefde tussen Jean Schobbens en Micheline. Jean, een pastoor in een godverlaten dorpje in de Ardennen, wordt verliefd op Micheline, één van zijn parochianen. Na een verborgen relatie van vijf jaar maken zij hun liefde openbaar. Als Jean 71 jaar is, besluiten ze te trouwen. Van de kerk mag Jean dan niet langer pastoor blijven. Canvas, 23.30-0.30u.

VPRO’s Import: Mao, a Chinese tale. Derde deel van een vierdelige documentaireserie uit 2006 van Adrian Maben, gemaakt op basis van de biografie Mao, a life van Philip Short. Met zeldzaam archiefmateriaal. Afl.: Not a dinner party. Het concept van de culturele revolutie in 1966 was de ‘revolutionaire staat’. Het kleine rode boekje wordt de Mao-bijbel van China. Miljoenen Chinezen moeten voortdurend hun trouw aan de Grote Roerganger bewijzen. De culturele revolutie kost ruim een miljoen mensen het leven en miljoenen anderen worden verbannen naar afgelegen dorpen om dwangarbeid te verrichten. Ned.2, 23.55-1.00u.

sport

Tennis: Wimbledon. Achtergrondreportages en wedstrijdverslagen, van 21.00-22.00u. op BBC 2 de hoogtepunten van de dag. Dagelijks live BBC 1: vanaf 13.00u., Sporza Eén: 14.00u., Net 5, 14.00u., BBC 2: 14.45u.