Verhofstadt nieuwe fractieleider liberalen Europees Parlement

Brussel. De Belgische ex-premier Guy Verhofstadt is gisteren gekozen tot voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement. Dat gebeurde bij acclamatie: er was geen andere kandidaat. De Nederlandse Europarlementariërs Sophie in `t Veld (D66) en Hans van Baalen (VVD) hebben dat bevestigd. VVD en D66 maken allebei deel uit van de liberale fractie. Die beschikt over tachtig van de 736 zetels in het Europarlement. Verhofstadt (56), die de Brit Graham Watson opvolgt, was van 1999 tot 2008 premier van België. Eerst leidde hij een paars-groen en een paars kabinet, daarna was hij nog premier in een interim-kabinet. Verhofstadt is nu nog waarnemend voorzitter van zijn partij in België, Open VLD. Afgelopen weken werd hij ook genoemd als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, al distantieerde hij zich van deze geruchten.