Verbreken van de ketenen herdacht

Verbreken van de ketenen herdacht Amsterdam, 1 juli. In verschillende steden wordt vandaag het Nederlandse slavernijverleden herdacht. Met name Surinamers en Antillianen vieren ‘Keti Koti’, het verbreken van de ketenen, ofwel de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in Suriname en de Nederlandse Antillen. In Amsterdam begon de herdenking vanochtend met een Bigi Spikri, een muzikale optocht in traditionele kledij vanaf Artis, gevolgd door een kranslegging bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Vanmiddag en vanavond zijn er op vijf podia in het Oosterpark muziek- en theateroptredens, het Keti Koti Festival. Sinds de oprichting van het slavernijmonument, in 2002, nemen omvang van en aandacht voor de 1 juli-herdenking toe. Het organiserende Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) wil meer Nederlanders bij de herdenking betrekken dan alleen de etnische groepen die slachtoffer waren van de slavernij. Foto Jørgen Krielen Krielen, Jorgen